Jenny Ramström Fem frågor

Jenny Ramström är debuterande författare, även om hon ännu inte vill kalla sig det, som älskar julen. Hon har valt att ge ut sin första barnbok på hybridförlaget Visto och en till är på gång.

1. När och hur började du skriva? Skriver du annat än barnböcker?

Saga

Redan som barn älskade jag när vi på svenska lektionerna fick skriva korta berättelser eller sagor. Det var det bästa med skoltiden tyckte jag då. Och önskan om att skriva har nog alltid funnits där men aldrig blivit av. Jag har istället använt min fantasi till att hitta på korta berättelser eller scenarion till barnen under deras uppväxt.

Mer än en gång har min man påtalat att han tycker jag ska skriva en bok. En dag bestämde jag mig för att göra det och det slutade med ett råmanus till ”En sagolik julresa”. Hittills har jag bara skrivit en barnbok och har ett råmanus klart till en till som jag ännu inte gjort någonting med då jag vill se vad som händer med den första.

2. Varför valde du att bli utgiven av ett hybridförlag?

Hybridförlag

Jag skickade in mitt manus till olika förlag och fick olika respons tillbaka. Det fick mig att funderade ganska länge innan jag valde att gå vidare med ett av hybridförlagen som ville hjälpa mig ge ut min bok. Personligen så kände jag att jag hellre vill ge ut den via hybrid än inte få ut den alls. Det är, som jag förstått, otroligt svårt som okänd att bli sedd eller hörd och just barnboksgenren blir förlagen nog överösta med manus i. Så jag valde att gå vidare med min bok. Och jag har inte ångrat mig en sekund. 

3. Vad din bok En sagolik julresa, som är för 6–9, handlar om fattar jag. Men varför just julen som tema?

En sagolik julresa omslag

Varför jag valde just ett jultema på min barnbok är av olika anledningar. Dels älskar jag själv julen och har gjort sedan jag var barn. Ännu bättre blev det när jag fick egna barn, då kunde jag verkligen sätta igång och berätta sagor om tomten, renarna och alla de härliga varelser man känner till kring julen. Och barnen älskade att höra dessa som små. Den känslan vill jag förmedla till alla barn som läser eller får höra min bok. Alla behöver julmagi och jag spär gärna på den lite extra

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Du kan följa mig på mitt Instagram konto, En sagolik julresa, för att få mer information om boken och vem Jenny Ramström är. 

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips till den som vill börja skriva är: Börja bara skriv. Bry dig inte om hur meningarna är uppbyggda eller om orden är rättstavade. Skriv bara ner din berättelse. Och när du väl har den framför dig, då kan du börja bearbeta och bygga upp den. Ett annat tips är att om du inte får hjälp via ditt förlag med genomgång av manus, kan det vara värt att ta hjälp av en lektör för att få till det sista. 

Jenny Ramström, utgivning:

En sagolik julresa, barnbok, Visto förlag (2023)

Du kan köpa Jenny Ramströms bok hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Gunvor Härenstam, Towe Falk, Mathias Meyrell och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Jenny Ramström är en författarintervju.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×