Lisbeth Ekelöf är född 1955 i Virserum i djupaste Småland. Flyttade till Karlskrona i 13-årsåldern, och började arbetslivet på länsstyrelsen i Karlskrona i samband med bensinransoneringen 1973.
Skribenten flyttade vidare till Stockholm och UD 1980. Jobbade utomlands för UD i 14 år (Moskva, Teheran, Aten, Kairo och St. Petersburg) innan det bar av till Bryssel och Europeiska kommission 1997. Gick i pension 2013 och flyttade tillbaka till Sverige 2018. Bor numera i Limhamn utanför Malmö. Har inte gett ut några böcker, men lever fortfarande på hoppet.
Innehåll
1. Varför skriver du och vad skriver du?
Skriver för att jag tycker det är roligt. Det är spännande att få ihop ord till meningar och meningar till någon sorts substans. Mest skriver jag på mina två bloggar och mitt newsletter (se nedan). Vad gäller bloggarna fungerar de som en dagbok. En öppen dagbok, där jag delar med mig av vad jag läser och vad jag gör, historiska utflykter, kultur, resor och annat som gör livet intressant och gladare. Det är roligt att gå tillbaka och läsa.
Bidrar med artiklar till Svenska klubbens blad i Bryssel. Tidigare har jag också skrivit recensioner för web-tidningen Kulturen. Den är för tillfället nedlagd tyvärr.
Jag håller på att skriva en historisk roman och har kommit lite mer än halvvägs.
2. När och hur började du skriva?
Började egentligen inte skriva förrän jag gick i pension 2013. Jag kommer dock ihåg att jag som tonåring började skriva en bok. Den skulle handla om en tonårig tjej som älskade hästar (vem gör inte det i den åldern?) och bodde på en cirkus. Tyvärr förstörde jag det lilla manus som fanns. Hade varit intressant att läsa idag.
Att skriva en bok har alltid funnits i bakhuvudet. Åren går och man jobbar och står i. Bodde utomlands i 35 år och de sista 20 arbetsåren på kommissionen i Bryssel var stressiga. När jag gick i pension dök tanken på att skriva en roman upp igen. Eftersom jag älskar historiska romaner blev det en sådan. Det skrivs alldeles för få historiska romaner i Sverige.
3. Kan du , Lisbeth Ekelöf, berätta om den historiska roman du skriver på?
Den utspelar sig i Karlskrona, Wismar och Stralsund under 1600-talets sista år. Alicia är en ung kvinna i Karlskrona som, när hennes föräldrar förolyckas, ger sig iväg till Wismar som guvernant. Allt går inte som tänkt och efter diverse förvecklingar hamnar hon i Stralsund. Där får hon i sin ägo en skattkarta över Karlskrona. Hon tar hjälp av en sjökapten att ta sig tillbaka till hemstaden och leta efter den skatt som det ryktas att bonden, som bebodde ön Trossö på vilken Karlskrona grundades, grävde ner.
Det ryktet är verkligt och jag bestämde mig för att bygga vidare på den historien. Det kan sägas att någon skatt aldrig hittats, men man vet aldrig vad Alicia kan göra.
4. Var kan läsarna kan följa dig?
The Content Reader (bokblogg) https://thecontentreader.blogspot.com/
Den tillfälliga besökaren (blogg om historia, resor och kultur) https://dentillfalligabesokaren.blogspot.com/
The Content Reader Newsletter, publiceras varje fredag med ämnen och tankar som den veckan tar upp min tid. Prenumerera gärna, det är gratis. https://thecontentreader.substack.com/p/anniversaries-of-great-things?utm_source=post-email-title&publication_id=1065279&post_id=82699943&isFreemail=false&utm_medium=email
5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?
Läs mycket och skriv, skriv och skriv. Vill man börja och är osäker kan jag rekommendera boken ”Skriv om och om igen” av Katarina Kuick och Ylva Karlsson. En lättsam introduktion till skrivandets fantastiska värld, och övningar som leder till oanade alster.
Ett annat tips är att gå med i en skrivgrupp. Jag hittade en när jag flyttade till Malmö. Vi träffas varannan månad, skickar in våra alster i förväg, kommenterar varandras texter och diskuterar när vi träffas. Det har varit en stor källa till både inspiration och utveckling i skrivandet. Man kan också träffas via zoom om man inte bor på samma ställe. Det gjorde vi under pandemin.
I år har jag för första gången varit med i NaNoWriMo (National Novel Writing Month) där huvudsyftet är att skriva, skriva och skriva, 50 000 ord på en månad. Inte redigera, inte tänka på grammatiken, bara få ner ett utkast. Överraskande nog har övningen varit jättebra och jag har kommit ytterligare en bit på väg. Om det blir 50 000 ord återstår att se. Allting över noll är i alla fall ett steg framåt.
Bokbloggar
Lisbeth bokbloggar med ojämna mellanrum här på i SkrivarSidans bokblogg.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Intervjuerna Marie Länne Persson, Robert Gustafsson, Birk Andersson och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.