Hoppa till innehåll

Marie Länne Persson Fem Frågor

Marie Länne Persson

Marie Länne Persson är född 1952, bor i Linköping och i Linneryd, Kronobergs län. Musiker, balladsångerska, singer-songfinder, författare och poet. Hon har tolkat och skrivit sångtexter, gjort teatermusik, är intresserad av rytmen i texten och berättandet i musiken. Debuterade som poet gjorde hon 2021 med ”Hackar is med spett, haikudikter”.

1. Varför skriver du just ballader? 

Balladsångare

Nej jag skriver inte medeltida ballader, jag letar upp dem och tolkar dem i sång och ibland med instrument. Jag är alltså en ”singer-songfinder” och folkmusiker. När balladerna är skrivna är svårt att säga – om de överhuvudtaget är skrivna – de är nedtecknade efter sångare som haft dem i en månghundraårig muntlig tradition. Balladerna är långa, sjungna berättelser med en karg lyrik där vi bara får veta vad man kan se och höra, inget mer. Berättelserna är uppdelade i scener som i sin tur består av ett antal verser med ett omkväde i varje vers.

Jag gillar den fåordiga textens bildlighet och många bottnar, att historien kan handla om något som hände för länge sedan eller nyss. Därför har det blivit min specialitet som folklig sångerska.

2. När och hur började du skriva? 

Skriva

När man jobbar med ballader och annan folklig musik, är det sällan man behöver göra nya visor, det finns ju redan så många. Men ibland behövs det helt enkelt en visa, och då måste jag göra en. Det har jag gjort så länge jag kan minnas. Och ibland behövs en dikt. 

När jag gick i småskolan tyckte jag om att sammanfatta saker jag lärt mig i en liten dikt eller en ordvändning. Min första dikt fick jag faktiskt publicerad när jag var 7 år och vi hade lärt oss att harar byter färg på sin päls på vintern. Jag skrev:

 ”En liten hare i skogen sprang, men jägarens bössa så PANG! Då blev haren rädd, men i skyddsfärg var han klädd”. 

av 7-åriga Marie Länne Persson

Min snälla fröken gillade mitt lilla alster och skickade in det till skoltidningen Sveriges Vår, där den blev publicerad. Kul, tyckte fröken. Jag fattade ingenting…

3. Din debutbok heter ”Hackar is med spett – Haikudikter”. Varför började du skriva haiku?

Marie Länne Perssons utgivna böcker
Marie Länne Perssons utgivna böcker

Det var efter att jag släppt min bok ”Källan i Slaka”. Jag funderade på om jag någonsin skulle kunna skriva något skönlitterärt, så jag gick en skrivarkurs. Där fick jag lära mig uttrycket ”show, don´t tell” och tänkte att det är ju precis så de medeltida balladerna funkar. Exakt hur jag gled in på haikudikter minns jag inte, men jag fann ganska snart att samma regler gällde i haikun som i balladen. Och när jag tog den genvägen märkte jag att jag hade lätt att skriva haikudikter just därför att jag var balladsångerska. Fast balladerna är långa och haikudikterna korta, har de ett så besläktat sätt att berätta. 

Sedan var det där med årstiden, att den gärna får märkas i haikun. Det gav mina hundpromenader, där dikterna oftast kommer till, ett extra, tja… ett öga. Att jag blev medveten om hur naturen och årstiden visade sig. En slags aktiv mikro-vila.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Ja, Facebook och Instagram är mina haikudikters vagga. Under flera år publicerade jag dem enbart där. Jag fick sådan fin feedback så jag förstod att de faktiskt betydde något för flera personer. Ganska snart började de efterfråga en bok, jag hade inga tankar på det, tyckte att de funkade bäst som de var. Men så våren 2021, den andra pandemivåren, när man som musiker inte kunde göra någonting – då var det dags!

Boken har en egen Facebooksida ”Marie Länne Persson – dikter och ballader”. Därifrån marknadsför och säljer jag min bok, samt publicerar nya dikter när de kommer. Jag samlar material till två nya böcker, den ena heter ”Haiku med hund” den andra har ännu inget namn. 

Dikter som har sitt eget foto, publicerar jag på mitt Instagramkonto ”balladsangerskan”. På min blogg Balladsångerskan, skriver jag om sådant som händer mig både som balladsångerska och som poet. 

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

”Show, don´t tell”…

Marie Länne Persson, utgivning:

Böcker

Romanifolkets visor (med Ralf Novak Rosengren), 2012 Bo Ejeby Förlag
Källan i Slaka, en bok om svensk folkmusik, 2014 Atremi
Kaller var deras skog, balladen och berättelsen, 2016 Atremi
Hackar is med spett, haikudikter, 2021 Atremi

Du kan beställa Maries böcker via hennes eller förlagets hemsida samt nätbokhandlar som Bokus.

Marie Länne Persson kommer att medverka i en antologi producerad av föreningen Ordskred, som driver ett projekt där unga personer mellan 15 och 25 år i Sverige, Norge, Danmark och Island, fått botanisera bland utgiven poesi 2021. De unga redaktörerna har valt ut några dikter till en antologi med titeln  ”Vinge vid vinge – The best non-required poetry of the North”.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Julia Mäkkylä, Caroline Twamley, Anna-Karin Åldal och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Marie Länne Persson Fem Frågor är en intervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×