Robert Gustafsson Fem frågor

Robert Gustafsson Fem Frågor

Uppdaterad 28 januari 2023

Robert Gustafsson är född 1965, bor och är uppvuxen i Tumba söder om Stockholm. Arbetar som tjänsteman i mark- och anläggningsbranschen. Han är svag för språket, för formuleringarna. Tankarna bakom. Läser mycket; skönlitteratur, poesi, krönikor, ledare. Försöker följa med i samhällsdebatten. Skriver i perioder, men samlar tankar, idéer och formuleringar hela tiden.

1. Varför skriver du just poesi? Skriver du annat än dikter?

Jag tror att nyckelordet är Förundran. Jag älskar det ordet. Försöker ha den som ledstjärna, som livshållning, och poesin är den form som passar mig bäst att uttrycka den med. Att lyckas upprätthålla en förundran även i vardagen och kanske förmedla den till några läsare är drivkraft nog för att vilja brottas med orden.
Någon enstaka debattartikel, krönika och bloggtext blir det också, men annars bara poesi och prosalyrik. Samlar till något kommande.

2. När och hur började du skriva? Varför senryu?

Jag har nog närt en dröm om att få skriva ända sedan sena tonåren men länge nöjt mig med att bli berörd och inspirerad av andras dikter och låttexter. Nu är det ett tiotal år sedan jag kom igång med skrivandet. Möjligen behövdes åldern och livserfarenheterna för att ha något att ösa ur, eller så gjorde livets gång helt enkelt andra prioriteringar.                                           

Senryudikterna utgör bara en mindre del av min bok, 14 till antalet. Jag gillar det koncisa men ändå rytmiska formatet. Och möjligheten att på ett humoristiskt, ibland dräpande och ibland bitskt sätt beröra fenomen i samtiden. Men även att spetsa till mer allmänmänskliga ämnen som kärlek, karaktär och moral. Den stora behållningen är om man lyckas få till överraskningsmomentet på sista raden.

3. Din senaste bok heter Kvardagar. Vad handlar den om?

Kvardagar

Vet inte om jag kan peka på en specifik handling i boken. Det är mer som utvalda dikter som jag försökt få att hålla ihop i olika kapitel efter de ämnen de berör. Det finns även en tanke med kapitlens ordningsföljd, även om det såklart också går att läsa dikterna enskilt. Vid lanseringen så beskrevs den så här: ”Det är en samling dikter och prosalyrik där allvar och humor möts i texter kring samtidens märkligheter, kring tvivel och tvärsäkerhet, tro och otro, mod och tillkortakommanden; men också kring naturens skönhet, kring minnen, längtan, kärlek och hemkomst”.

Titeln är vald med en blinkning till en aningen mer berömd poet och författare som ger ut dagbokssviten Vardagar. Ulf Lundell är tydligen uppe i den sjunde i ordningen nu… och här står jag med nummer ett. K:et fyller dock sin funktion och syftar på att vi ska göra något större av de dagar vi har kvar. En truism såklart, men något ska ju boken heta.

Extrovert samklang

Mänskor med gladmod rör sig i flock, skrålar i kör, självantänder bland likar,

där är hos dem ett grundljus, det nådde dem i barndom

som i november en aning om vår

ibland kan jag önska jag vore en utav dem

Ur Kvardagar

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Kvardagar på Facebook: facebook.com/kvardagar och YouTube: youtube.com/@kvardagar.

Vill gärna slå ett slag för dessa videor då jag fått glädjen att få åtta av texterna i boken inlästa av Kristina Kiviniemi från Åbo. Väldigt fina tolkningar på njutbar finlandssvenska.

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Om du vaknar mitt i natten och inte kan somna om – gå upp och skriv! Om skaldebläcket trutit tidigare så släpper det ofta då; ordviskaren kommer någonstans ifrån och dina annars bortslösade timmar blir till ljuv poesi.

Robert Gustafsson, utgivning:

Boken Kvardagar, (2020) https://ekstromgaray.se/portfolio/robert-e-gustafsson/?, Ekström & garay
Debattartikel om poesi publicerad i kulturmagasinet Opulens, 2020   https://www.opulens.se/opinion/debatt/poesin-som-motvikt-och-egenvikt/
Blogginlägg på förlagets hemsida  https://ekstromgaray.se/optimistens-klagan/
Gästkrönika i Mitt-i (se sid 23, 2022) https://pdf.mitti.se/magazines/read/botkyrkadirekt/2021/2/d32be110-e7c9-4ef9-8a88-bf24342f6a48

© Iréne S Räisänen

Läs också Anna Voltaire Fem frågor, Marie Länne Persson, Tora Greve Fem Frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Robert Gustafsson Fem frågor är en intervju.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen