Hoppa till innehåll

Hamit Aktas Fem frågor

Hamit Aktas

Hamit Aktas, född 1984. Uppvuxen i Hässelby i Stockholm och sedan fem år tillbaka bosatt i Tungelsta i Haninge. Sade upp sig från jobbet som låssmed för att fokusera på skrivandet. Debuterade sommaren 2023 med thrillerdeckaren ”Med mörkret som vittne”, som flög upp till en andra plats på topplistan i Sverige, alla kategorier.

1. När började du skriva och varför?

Drömmer

Den kreativa ådran föddes jag med, intresset att skapa har funnits så länge jag kan minnas. Utöver det har jag haft en särskild fascination för språk. Den livliga fantasin och intresset för språk har följt mig hela livet och i senare tonåren försökte jag sätta ord på känslor med poesi. Då väcktes lusten på allvar att skapa med just ord. 

Några år senare vaknade jag mitt i en dröm, och den scenen jag hade i huvudet sådde ett frö som var startskottet på romanskrivandet och det som sedermera blev debuten. Det var som om jag väckt mig själv för att jag absolut var tvungen att skriva ner det jag hade drömt. Där och då visste jag för första gången vad jag ville göra resten av livet.

Det var en enorm mental lättnad för någon som fortfarande kände sig vilsen några år efter att ha fyllt tjugo och det är också därför jag skriver, utan det skulle jag inte känna mig hemma som människa.

2. 2. Du har debuterat som thrillerförfattare. Skriver du också annat?

Få idéer

Det mesta som berör skapande med ord är intressant för mig och jag kommer i framtiden släppa både diktsamlingar, romaner och barnböcker. I nuläget fokuserar jag dock närmast uteslutande på romanskrivande i form av deckare, som ju debuten och dess uppföljare är och som förlagsavtalen med Bokfabriken omfattar

3. Din debutbok ”Med mörkret som vittne” har fått ett bra mottagande. Vad handlar den om?

Med mörkret som vittne omslag

Baksidestexten, en något nerkortad version nedan, ger en förenklad beskrivning:

”Unga kvinnor har under flera år hittats mördade och fastspikade i bryggor på olika badplatser i Stockholm. Kriminalkommissarien John Messmer med kollegor saknar helt spår i utredningen. Johns besatthet av att få stopp på mördaren har lett till separation från hustrun Nina och delad vårdnad om dottern Ida. Besattheten leder honom till slut att bryta mot de lagar han har vigt sitt liv åt att upprätthålla. Samtidigt, i Paris, är Edmond Bouiver ekonomiskt oberoende efter ett arv. Men minnena av att som liten pojke ha bevittnat våldtäkten och mordet på sin biologiska mamma plågar honom. Han inleder en egen jakt på mannen som gäckat den franska polisen sedan 1977. Spåren leder honom till Främlingslegionen och en insats i dåvarande Zaire.”

Ur Med mörkret som vittne

En mer ingående och personlig beskrivning är att den handlar om två skilda livsöden, två män i olika delar av världen som, i olika tider och på olika sätt, påverkats mycket av vad de har upplevt, hur de hanterar detta och hur deras liv och erfarenheter vävs samman. 

Både debuten och uppföljarna är karaktärsdrivna, där fall och dåd i sig snarare hör till periferin och agerar spelplan för människorna som påverkas (även om fallen har sina förklaringar och får sina avslut). Genom serien får vi även se karaktärerna utvecklas. Ingen bok kommer vara den andra lik, vare sig i handling eller med livlösa karaktärsgestaltningar.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

Instagram: https://www.instagram.com/hellohamitaktas

Facebook: https://www.facebook.com/hellohamit

5. Till sist Hamit Aktas, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Jag vill dela med mig av tre tips!

  • Lyssna inte för mycket på vad andra säger att du bör eller inte bör göra. Det är bra att ta till sig av tips, men känn efter själv vad som passar just dig. Du är din egen person och författare. Det är viktigt att det känns rätt.
  • Det finns de som lyssnar på musik när de skriver. Andra vill ha lugn och ro. Mitt tips, om du är någon som föredrar att lyssna på musik, är att prova att lyssna på musik som får dig i rätt sinnesstämning för det du skriver. Det är något jag använder till fördel i mitt eget skrivande. Skriver du om något sorligt, lyssna på musik som gör ont. Skriver du om något spännande, lyssna på filmmusik du tycker passar för scenen eller kapitlet du skriver. Använd musiken som ett verktyg och se om du får ut känslomässigt ärligare texter. Med det sagt, glöm inte tips nummer ett!
  • Tredje och sista tipset är något jag inte använder själv, men det är ett så pass bra tips att det är värt att dela med sig av. Om du har påbörjat ett manus, eller något annat som har med skrivande att göra, och är någon som har svårt att komma igång när det är dags att skriva nästa dag, eller när du nu har tid, lust och energi att fortsätta, prova att avsluta din skrivsession mitt i ett kapitel. Kanske mitt i en mening, när du egentligen skulle kunna fortsätta till punkt. Nästa gång du sätter dig är du redan mitt i och kommer igång med detsamma.

Hamit Aktas, bibliografi:

Med mörkret som vittne, thriller, Bokfabriken (2023)

Uppföljaren ”Där ingenting någonsin händer” släpps i juli 2024.

Du kan köpa Hamit Aktas böcker i vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Sylvia Lidén Nordlund, Louise Halvardsson, Sara Arneberg och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Hamit Aktas är en intervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×