Carina Kristensen (född 1957) är pensionär sedan några år tillbaka och bor i husbil i Spanien och Sverige. Hon jobbade tidigare som specialpedagog men de sista sju åren som personlig assistent till sitt första barnbarn Alicia. Den tiden är också anledningen till att hon började skriva på sin bok.
1. Var du en skrivande person innan du skrev din debutbok?
Nej. Jag har alltid tyckt om att skriva och att skriva ner tankar och känslor har varit ett sätt för mig att bearbeta svåra saker i livet. Att det skulle utmynna i en bok, det trodde jag aldrig.
Jag saknade själv en bok om andra i liknande situation när vårt barnbarn kom till världen. Då började jag skriva för min egen skull, men efter ett tag kom tanken att det här kanske kunde hjälpa och stötta andra. Det blev en lång process att skriva boken och det har varit en läkande process hela vägen.
När vi fick veta mitt barnbarns diagnos och vad det innebar för henne stannande livet upp för att sen förändras för alltid. En ny livsresa påbörjades och jag ville gärna dela med mig av den resan.
2. Din bok heter ”Att göra skillnad : som mormor till ett annorlunda barnbarn”. Vad handlar den om?
Att bli mor- eller farförälder till ett barnbarn med funktionsnedsättning är annorlunda. Inget blir som man tänkt sig. Det var mycket mörka tankar i början, sorg, oro, rädsla och förtvivlan. Varför skulle det här drabba Alicia? Det kändes så orättvist. Men i allt det mörka fanns kärleken till Alicia och den hjälpte oss att gå vidare och att så småningom se möjligheter istället för hinder.
Början av boken handlar om hur det var när Alicia fick sin diagnos och mina tankar och känslor som mormor. Om oron både för min dotter och för mitt barnbarn. Att vilja hjälpa och samtidigt hantera sin egen sorg.
Men den kom också att handla om mitt barnbarn som kom till världen med stora hinder. Om hennes kamp att steg för steg kunna uttrycka sig och påverka sin situation utifrån sina förutsättningar. Hur små, små steg framåt så småningom blir ett stort steg. Och om hur jag fick förmånen att bli mitt barnbarns personliga assistent. Det blev ett sätt för mig att göra skillnad.
3. Kommer du att fortsätta skriva? Är en ny bok på gång?
Det tror jag inte. Jag kände efter att boken kommit ut att jag skulle vilja dela med mig lite mer om hur vi jobbat med språkträning för Alicia. Att ge andra hopp om att det alltid är möjligt och att det är varje persons rättighet. Då fanns tanken på att skriva en bok till, men det blev istället en dokumentation över vårt arbete som finns att läsa på min hemsida.
4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?
Hemsida: https://alla-kan-kommunicera.webnode.se
Facebook: https://www.facebook.com/Alla.kan.kommunicera
5. Till sist Carina Kristensen, vad är ditt bästa skrivtips?
Följ ditt hjärta! Skrivandet och skapandet måste i första hand vara meningsfullt för dig själv, då blir det också meningsfullt för läsaren.
Carina Kristensen, bibliografi:
Att göra skillnad – som mormor till ett annorlunda barnbarn, memoarer, Ebes förlag (2019)
Du kan köpa Carinas bok hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Intervjuerna Lisa Viktorsson, Frida Turander , Hamit Aktas och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.