Hoppa till innehåll

E H Jonsson Fem frågor

E H Jonsson

Warning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/customer/www/skrivarsidan.nu/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

E H Jonsson, född 1965, började skriva på allvar efter en skrivarkurs. Hon skickade in en novell till en tävling i Hemmets Journal som hamnade bland de tio bästa. På den vägen är det.

1. När och hur började du skriva? 

Jag har skrivit sedan jag var riktigt ung, runt 11–12 år. Då skrev jag små sagor och berättelser som jag sedan läste upp för min mamma som tålmodigt lyssnade. När jag var runt 15 år skrev jag en hel bok om två systrar som levde i Vilda västern. Jag tittade en hel del på Macahan på tv så det var nog därför jag skrev den. Den läste jag högt för mina två yngre systrar och det minns de fortfarande, sisådär 45 år senare.

London

Sen tog skrivandet en lång paus. Jag flyttade till London och bodde där i åtta år. Kom hem, fick två barn och livet rann på. Men drömmen om att skriva låg där och pyrde och när jag fyllde 50 år så fick jag en skrivarresa av min man. Det var det bästa som kunde hänt mig för där fick jag lära mig väldigt mycket. Inte bara skrivteknik men också att höra sin egen berättelse läsas upp av någon annan och sedan få konstruktiv kritik. 

Några månader efter kursen hade Hemmets Journal en tävling som man kunde skicka in noveller. Jag skickade in tre och en av dem blev topp tio och publicerades i tidningen tillsammans med ett reportage om mig. Det sporrade mig att fortsätta skriva.

2. Du har ut två böcker via hybridförlaget Linnefors. Berätta om den erfarenheten.

Linnefors förlag är ett förlag med två ben, det ena benet är ett traditionellt förlag medan det andra benet är hybridutgivning och går under namnet Stilits. Vi slöt avtal om att de skulle ge ut min första bok, Törnestugans hemlighet, och den kom ut december 2020. 

Förlag

Det var dock ingen självklarhet att de skulle ge ut den utan först fick jag skicka in manuset till dem och de läste det. Jag fick återkoppling och en hel del synpunkter och när jag hade redigerat manuset så accepterade de att ge ut boken. De stöttar mig på ett helt fantastiskt sätt och det spelar ingen roll vilka konstiga frågor jag ställer, vilket jag gjorde väldigt mycket innan den första boken kom ut, så tog, och tar, de sig alltid tid att svara, stötta och hjälpa. 

Ibland upplever jag att det pratas om att hybridförlag ger ut precis vilka manus som helst, och det stämmer säkert i en del fall, men Linnefors förlag arbetar inte på det sättet utan jag upplever att de vill hjälpa sina författare till att prestera det bästa de kan.

3. Tio rum och kök heter din senaste bok Vad handlar den om? 

Tio rum och kök

Den är en fristående uppföljare till min debut, Törnestugans hemlighet, och handlar om Hannah som tillsammans med sin bror ärver ett Bed & Breakfast i Brighton, England. På köpet får de en hushållerska, miss Lane, som vägrar att lämna stället och detta orsakar en hel del bekymmer. Sen att miss Lane har sina egna anledningar till att vara kvar, nja, det är något som Hannah inte kunde ana. 

Just som Hannah börjar få ordning på sitt liv dyker hennes ex, Pax, upp och förvirrar henne. Kan hon glömma hans svek och lyssna på anledningen till att han vill ha henne tillbaka? 

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Jag har valt att skriva under E H Jonsson för jag är döpt till Eva Helena men tilltalsnamnet är Helena. Den främsta anledningen till att jag valde att göra så är för att det finns en annan kvinna som heter Helena Jonsson och är författare. Jag har en sida på Facebook där jag delar med mig av mitt skrivande och mina aktiviteter.

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips är det jag själv fick på min första skrivarkurs. Bara skriv. Häng inte upp dig på ord och formulering. Det kan man fixa sedan. Skriv så du förstår andemeningen i det du vill ha sagt så löser du det när du jobbar igenom texten.

E H Jonsson, utgivning:

Böcker

Tio rum och kök, feelgood, Linnefors förlag / STILITS (2022).
Törnestugans hemlighet, feelgood, Linnefors förlag / STILITS (2020). Den tredje och sista delen i den serien, ”Värk, tyg och gamla hundar” kommer i maj 2023
Bland äggskal och vin, novell, Hemmets Journal & Storytel.

Du hittar Helenas böcker hos de vanligaste internetbokhandlarna som t.ex. Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs gärna Angela Rizzo Fem frågor, Bride Persson Fem frågor, Tina Robetsson Fem frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×