Hoppa till innehåll

Tina Robertsson Fem frågor

    Tina Robertsson

    Tina Robertsson, född 64 och bor utanför Stenungsund. Jobbar inom kemiindustrin och har nyligen debuterat som thrillerförfattare.

    1. När och hur började du skriva?

    Jag började rita sagor innan jag kunde skriva. Min fantasi använde jag till att berätta historier för mina mjukisdjur och så fort jag kunde använda bokstäver skrev jag små berättelser. Min dröm var att bli författare någon gång i en avlägsen vuxenvärld. Tyvärr dog mamma när jag var åtta år och en resa genom fosterhem började. 

    Saga

    För att orka med min nya verklighet och hantera min sorg ägnade jag timmar åt att berätta sagor åt mig själv. Där var min värld trygg och kärleksfull. I mina berättelser hade jag kontroll och jag stannade gärna i min fantasivärld. Denna vana tog jag med mig långt upp i tonåren. Historierna kom med längre mellanrum men de var alltid en tröst när jag kände tomheten efter mina föräldrar (även min far gick tidigt bort) eller annat som var tufft för stunden. 

    När jag äntligen blivit vuxen fanns ännu drömmen kvar om att jag skulle ägna mig åt att skriva. Jag brukade säga ”när jag blir vuxen ska jag skriva så tanterna gråter ” för jag insåg att jag hade en hel del att berätta. Jag var tillräckligt cynisk för att tänka att det skulle sälja. Men så blev det inte. Livet gav mig ingen ro att ta tag i skrivardrömmen. Det blev något jag skulle ta tag i sedan. Så skrivardrömmarna fick ligga och puttra och bida sin tid. Men till slut, när jag var drygt 50 år, nådde jag den punkten.

    2. Du har just debuterat som författare. Berätta om vägen dit.

    Förlag

    Hösten 2014 var jag på ersättningsnämnden som inrättats för oss före detta foster- och barnhemsbarn. Det var en tillfälligt nämnd verksam under en tvåårsperiod där vi kunde kräva ekonomisk ersättning för vanvård av allvarlig art när vi var under samhällets vård. När jag fått min ersättning frågade en vän vad jag skulle göra för pengarna. Om jag hade en dröm jag ville uppfylla. 

    Jag funderade noga över frågan och det som utkristalliserade sig var att jag framförallt berövats min dröm att skriva. Det var nu dags att se vad som hände om jag gav mig själv chansen. Under sommaren 2015 gick jag en skrivarkurs på Mullsjö folkhögskola. En fantastisk vecka. När jag väl börjat skriva kunde jag inte sluta. Den veckan gav mig svaret och jag visste att skriva var något jag skulle fortsätta med. Efter det gick jag fler skrivarkurser och en av mina skrivövningar blev embryot till min bok. 

    Responsen på skrivarkurserna gav mig dessutom det självförtroende jag behövde för att på allvar tänka tanken att jag kunde få ihop en hel bok och kanske till och med få den publicerad. Det tog tid men så var boken klar. När jag blev erbjuden att ge ut den på Joelsgårdens förlag så tog jag chansen direkt. Så i oktober -22 kom den i bokform och i januari- 23 som ljudbok. När den kom ut som ljudbok blev den dessutom ”helgens boktips” i en stor ljudboksgrupp på Facebook vilket överträffade alla mina förväntningar. 

    Det var fantastiskt att få den responsen som debutant. Jag vet hur svårt det är att överhuvudtaget synas då det kommer ut böcker hela tiden.

    3.Din bok heter Sorteraren. Vad handlar den om och varför blev det en thriller?

    Sorteraren

    ”Sorteraren” handlar om en mycket noggrann man som vill ha ordning. Det ska även vara ordning på människorna. Om man inte kan leva efter de regler som vi människor kommit överens om så har man förverkat sin rätt att vara här. Han sköter det tyst och är mycket diskret. På ytan har han alltid levt ett vanligt liv med fru och barn. Ingen känner till hans hemlighet. Han är nu drygt sjuttio och vill leva som en vanlig pensionär. Men det har också sina utmaningar. Vilket han upptäcker på ett oväntat sätt. 

    Det är också berättelsen om en familj och hur man sakta inser att det är något som inte stämmer med Sture som Sorteraren heter och hur man ska hantera det. 

    Varför det blev just en thriller är svårt att svara på. Jag hade faktiskt svårt att kategorisera boken till en början.  Jag hade bara en vag idé och satte mig och skrev. Följde med mina karaktärer när de lotsade mig genom sina liv. Jag hade inte ens ett slut när jag började. Men för att ingen som tagit sig igenom boken ska bli orolig att det inte finns något slut: ”Sorteraren” är den första delen av två och jag skriver för fullt på nästa del.

    4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

    Sociala medier

    Jag har en Facebooksida under mitt namn Tina Robertsson. Även Instagramkonto namnet tinas64.

    5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

    Skrivtips

    Mitt bästa skrivtips är det jag själv fick på min första skrivarkurs. Bara skriv. Häng inte upp dig på ord och formulering. Det kan man fixa sedan. Skriv så du förstår andemeningen i det du vill ha sagt så löser du det när du jobbar igenom texten.

    Och när du kommer på dig med att sortera besticklådan istället för att skriva. Släpp gafflarna och sätt dig och skriv. Annars kommer du aldrig att bli klar med boken.    

    Tina Robertsson, utgivning:

    Böcker

    Sorteraren, thriller, Joelsgårdens förlag (2022).
    Minna – vägen ut, e-novell, Joelsgårdens förlag (2021).

    Du hittar Tinas bok och novell hos de vanligaste internetbokhandlarna som t.ex. Bokus.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Läs gärna Bride Persson Fem frågor, E H Jonsson Fem Frågor, Erik Edsbagge Engström Fem frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Tina Robertsson, Fem Frågor är en intervju.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×