Hoppa till innehåll

Frida Turander Fem frågor

  Frida Turander

  Frida Turander (f.1972) är född och uppvuxen i Stensbo utanför Ludvika i Dalarna, men sedan många år bosatt utanför Hagfors i Värmland. Frida jobbar som undersköterska i hemtjänsten på den värmländska landsbygden och använder ofta den utgångspunkten i sitt skrivande.

  1. När och varför började du skriva? 

  Utmattningssyndrom

  Jag har alltid varit en skapande människa, men började inte skriva på allvar förrän jag drabbades – som så många andra inom vården av utmattningssyndrom våren 2019. Det blev som ett måste, ett sätt att bearbeta alla känslor och samtidigt ett sätt att lära mig att läsa och skriva igen. 

  I början kunde det ta dagar att finna rätt ord, eller formulera en mening, men resulterade till slut i romanen ”Äldreboendet Solrosen – en hemskt orolig saga” en svart, uppskruvad satir om ett överbelagt och underbemannat äldreboende – en bok som jag verkligen var tvungen att få ur mig. 

  2. Du skriver poesi och sagoböcker. Vad skriver du mer?

  Äldreomsorgen

  Det som faller mig in. Jag följer alltid känslan när jag skriver, så jag vet inte alltid i förväg var jag hamnar i slutändan. Jag skriver förutom böcker även insändare och debattartiklar om äldreomsorgens arbetsvillkor och problem, vilket jag även skriver om i bloggen” Grötkokande Samarit” .

  3. Din senaste bok heter ”Dikter från hemtjänsten”. Varför valde du just det temat? 

  Dikter från hemtjänsten

  Det föll sig naturligt. Att i poesiform försöka fånga de mänskliga mötena, det vackra, det svåra och sköra som uppstår i hemtjänsten. Det berör så oerhört många människor, både de som utför arbetet och de som är beroende av vård och omsorg i hemmet – ändå så okänt för allra flesta. 

  Diktsamlingen är hopdiktade små stycken av sammanflätade ord, tankar och känslor med sitt ursprung i vibrerande ekon som blivit kvar i mitt inre efter att jag själv jobbat som undersköterska i hemtjänsten. 

  Jag ville fånga känslorna utan att försköna, förringa eller förlöjliga. Tvärtom vill jag lyfta både vårdtagare som personal och visa på allt det vackra, svåra och sköra som finns, och samtidigt fånga hur galet den ständiga effektiviseringsivern kan slå mot alla inblandade. 

  4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

  Sociala medier

  Instagram: https://www.instagram.com/skrivarfrida/

  Facebook: https://grotkokandesamarit.blogspot.com

  5. Till sist Frida Turander, vad är ditt bästa skrivtips?

  Skrivtips

  Följ ditt hjärta! Skrivandet och skapandet måste i första hand vara meningsfullt för dig själv, då blir det också meningsfullt för läsaren.

  Frida Turander, bibliografi:

  Äldreboendet Solrosen – en hemskt orolig saga, roman, Multatuli förlag (2021)

  Vi säger ifrån varje dag, Kommunals novellsamling, Atlas förlag (2021)  

  Kotten och Bollen, barnbok, Förlag: BoD (2023) 

  Dikter från Hemtjänsten, diktsamling, Förlag: BoD (2024)


  Du kan köpa Frida Turanders böcker i vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Intervjuerna Carina Kristensen, Hamit Aktas, Sylvia Lidén Nordlund och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Frida Turander är en intervju.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×