36 goda människor. I den babyloniska Talmud finns en tradition där 36 rättfärdiga människor i varje generation skyddar världen från undergång. De utvalda är anonyma och ovetande. Det är den här traditionen som ligger till grund för ”Den sista goda människan” av A J Kazinski.
I beskrivningen av handlingen står det att polisen jagar en seriemördare. Det stämmer inte för i stället försöker polisen hitta de tilltänkta offren som ännu inte har mördats.
Goda människor
34 människor spridda över hela världen har dött och hittats med ett nummer tatuerat på ryggen. Det är en vecka mellan varje dödsfall. De har vissa kriterier gemensamt, men det viktigaste är att de anses vara goda människor. De arbetar som barnläkare, människorättskämpar och med nödhjälp.
Niels Bentzon arbetar som förhandlare hos Köpenhamnspolisen och med hjälp av astrofysikern Hanna Lund hittar han nya samband och ledtrådar till var de två sista kommer att befinna sig. Det gäller bara att hinna.
God eller ond?
Medan de sållar bland de tilltänkta offren uppstår frågeställningen vad en god människa är. En människa som dödar, misshandlar eller våldtar är naturligtvis inte en god människa. Är människan fortfarande god om hon är otrogen, fuskar med skatten eller ljuger?
Innefattar begreppet godhet karaktärsdrag som ärlighet, omtanke och osjälviskhet? Skulle jag själv kunna vara en av de 36 rättfärdiga i min generation? Jag ljuger ibland, fuskar med städning men aldrig med skatten. Jag tycker egentligen inte om människor, fast jag skulle inte kunna mörda.
Jag är omtänksam och självisk på så sätt att jag sätter min egen hälsa främst. Är jag en god människa? Är det de sju dödssynderna som är utmärkande för en ond människa?
36 goda människor bitvis riktigt bra
Boken som sådan var helt OK. Bitvis var den riktigt bra. Jag läste ut den och var nöjd med att slutet inte var givet. Men jag kommer inte att läsa den igen. Personporträtten var platta och jag upplevde både Niels Bentzon och Hanna Lund som torra och tråkiga. Boken är inte tänkt att vara komisk, fast lite humor och självdistans är aldrig fel.
Dansk författarduo
Det är en dansk författarduo som döljer sig bakom namnet A J Kazinski. De är etablerade var för sig och det här är deras första gemensamma bok. De planerar fler böcker om Niels Bentzon. Kanske behöver de bara ”skriva ihop sig” för att de kommande böckerna ska bli mindre ojämna.
© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se
Läs också
Läs också Möss och människor, Inbillningsfrisk och Tiggaren.
1
1