Många bra böcker blir inte utgivna eftersom endast någon promille av alla manus som kommer in till förlagen blir antagna. Läs den föregående meningen en gång till. Rätt självklart, eller hur? Fast har du refuserats gång på gång har säkert tanken på att ditt manus inte är tillräckligt bra börjar smyga sig in bland alla dina förhoppningar och drömmar. Låt den inte slå rot!
Att ett förlag, stort eller litet, inte vill ge ut din bok är inte samma sak som att ditt manus inte håller. Nej, det betyder bara att de inte har möjlighet att ge ut det. En refusering betyder sällan att det du skrivit inte skulle hålla måttet om du fick chansen att bearbeta det ihop med förlagets redaktör.
Ta hjälp för att göra ditt manus så bra det går
Nu kanske du protesterar och säger att alla manus förlagen får in inte är bra. Och visst är det så. Men det handlar det oftast om att författaren varit otålig och skickat in sitt manus alldeles för tidigt. Att hen inte tagit hjälp av testläsare och lektörer för att göra sitt manus så bra det bara går.
De som inte har någon som helst självinsikt och skickar in ett manus som är omöjligt att rädda är som tur är försvinnande få. Desto större är den grupp som gång på gång refuserats trots att de skrivit ett manus som andra skulle få glädje att ta del av.
Många bra böcker blir inte utgivna för att allt färre läser
Bokförlagen säger ofta att ett riktigt bra manus alltid blir utgivet. Är det verkligen så? Jag är själv övertygad om att skrivbordslådorna och datorerna runt om i Sverige är fullt av manus som med lite hjälp skulle bli utmärkta böcker. Om de skulle bli lästa är en annan fråga.
Helt krasst är det så att marknaden för pappersböcker krymper. De som läser e-böcker är ofta samma personer som läser tryckta böcker. Allt fler läser aldrig böcker. Men allt fler lyssnar på böcker på prenumerationstjänster som Storytel, Nextory eller BookBeat.
Vårt behov av en god berättelse är konstant
Min slutsats är att vårt behov av en god berättelse är konstant och att många bra böcker blir inte utgivna. Det är hur vi tillgodogör oss den som skiftar och bryter nya marker. De som tjänar pengar på att vi konsumerar berättelserna anpassar sig efter hur tekniken utvecklas.
Hitta nya vägar för din berättelse
Så bör också du göra! Sitter du på ett manus du själv tror på ska du inte ge dig förrän den på ett eller annat sätt når fram. Det behöver inte vara i bokform utan du kan lägga upp kapitel efter kapitel i din blogg eller Facebooksida. Varför inte starta en podcast? Eller YouTube-kanal där du själv läser din bok eller bjuder in en skådespelare att göra det.
Ja, som du ser är möjligheterna att nå ut med din berättelse nästan oändliga. Låt därför inte förlagens refuseringar hindra alla bra berättelser från att hitta ut. Det är dags att vi slutar ge förlagen en makt de omöjligt kan leva upp till. Låt dem göra det de är bra på och koncentrera dig på att hitta de bästa vägarna för ditt manus.
Många bra böcker blir inte utgivna, se till att din inte är en av dem eller sök andra vägar att bli läst.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Krönikorna Många vill men få blir utgivna, 10 misstag författare gör, Jag gör mina böcker och Skrivartävlingar en väg till författarskap?
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.