Skrivartävlingar en väg till författarskap?

Skrivartävlingar en väg till författarskap?

Skrivartävlingar en väg till författarskap? Ja, det kan vara det. Det är lättare att bli upptäckt av ett bokförlag om du vinner en romantävling än om du skickar in manuset till deras stora manushög. Där är risken stor din blivande roman försvinner i mängden. Vinner du en tävling blir du och din text exponerad i olika media. Media som bokförlagen bevakar.

Det här ovanför är ett bästa scenario. Tyvärr kan en vinst i en skrivartävling också smita under radarn. Fast jag tror inte jag är fel ute om jag påstår att ditt manus har större chans att bli läst om du väljer tävling före förlag.

Här på SkrivarSidan arrangerar vi en novelltävling och en dikttävling per år. På fredag, 23 september, är sista chansen om du vill delta i vår dikttävling. När vi utser vinnaren i oktober skickar vi ut pressmeddelande till de största dagstidningarna och eventuella lokala tidningar där den poeten bor. Dessutom delar vi den vinnande dikten, och intervjun jag gör med vinnaren, i alla sociala medier SkrivarSidan finns med i. Jag gör också ett helt avsnitt med vinnaren i Poetpodden.

Chansen finns att informationen om poeten och hens dikt når fler än om den hamnar i den omtalade manushögen hos bokförlagen. Och den chansen vill du inte gå miste om, eller hur?

Så är skrivartävlingar en väg till författarskap? Eller? Jag startade SkrivarSidan 1999 och redan den första julen arrangerade jag den första jultävlingen. Temat var ”Julsaga” och vinnaren hette Conny Palmkvist. Idag är han en erkänd författar. Han har gett ut sex romaner och den sjunde kommer nu i höst.

Självklart tar jag inte åt mig någon ära för det. Men det var här han tog sina första staplande steg som författare. Något jag är stolt över.

Med andra ord så uppmuntrar jag dig gärna att delta i olika typer av tävlingar. Vem vet? En dag kan ett förlag upptäcka dig och du får ett bokkontrakt i din hand. Om inte det skulle hända så har du garanterat lärt dig en del och förbättrat ditt skrivande.

Jag uppdaterade vår sida Andras skrivartävlingar i måndags. Titta in där och se om det finns någon tävling som intresserar dig.

Skrivartävlingar är en väg av många att få ett bokkontrakt. Jag kommer att återkomma om fler.

© Iréne S Räisänen

Fler kränikor

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest