Vellum för dig som ger ut dina böcker själv

Vellum för dig som ger ut dina böcker själv är ett tips på ett program för dig som har Mac. Jag har använt Scrivener i många år för att skriva mina böcker, noveller och blogginlägg. Det är ett fantastiskt program för att samla reachurse, skriva, redigera och sätta ihop ett manus. 

Jag uppskattar verkligen Scrivener. Men när det kommer till layout för pappers- och e-böcker är det för komplex. Dessutom kan det inte skapa ePub-filer utan fel som måste rättas till med hjälp av andra program.

Vellum

Jag sprang för ett tag sedan på Vellum som inte är lika komplext som Scrivener och som gör perfekta ePub-filer. Dessutom kan du layota pappersböcker i de fyra vanligaste formaten. Vellum är ingen ersättare för InDesign om du vill styra allt in i minsta detalj. För en egenutgivare som mig sparar det både tid och pengar. Glömde jag att skriva att det är lätt att använda?

Skriv ditt bokmanus i Scrivener eller Word

Du kan skriva ditt manus direkt i Vellum fast det är inget jag rekommenderar. Själv så skriver och sätter jag ihop mitt manus i Scrivener och exporterar det till Word. Se till att du använt dig av stilmallar för rubriker i Scrivener eller Word. Efter det så importerar jag manuset i Vellum. Du kan också i Scriveners Kompiler hela manuset direkt till Vellum.

Förhandsvisning

Det fina med programmet är att du hela tid har förhandsvisning hur texten kommer att se ut på papper, mobilen och olika plattor. När du gör en ändringen i texten förhandsvisar den omgående. Det finns olika stilar att välja på som lyfter din e-bok ett snäpp över standarden.

Du kan lägga in bilder, länkar, med eller utan indrag och och olika stilar. Ja, Vellum innehåller det mesta du behöver för att få till en snygg layout.

Fixar innehållsförteckningen

Innehållsförteckningen generas automatiskt vilket är fantastiskt för dig som vill ge ut en e-bok och vet hur svårt det kan vara. En titelsida finns också där du själv fyller i vad du vill ha med. Detsamma gäller Om författaren och det viktiga omslaget.

Fotnoter saknas ännu

Det som ännu inte finns är automatiska fotnoter. Vellum kom 2017 och kommer säkert att klara det i en snar framtid. Du kan fixa dem själv om du behöver.

Istället för att jag ska fortsätta att lovprisa sett fantastiska program tycker jag du ska testa det själv. Vellum är gratis att ladda ner det och du behöver inte betala förrän du vill spara det du gjort.

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips

 

Vellum ÄR ETT SKRIVTIPS.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest