Många ger idag ut sina egna böcker på grund av orsaker jag inte ska gå in på här. Istället vill jag ge dig, som funderar på att ge ut din bok, 11 Tips inför egenutgivning som kan göra ditt liv som egenutgivare enklare.
Ta hjälp
Mitt första och viktigast råd för du ska lyckas är att du tar hjälp av proffs när det gäller allt utöver skrivandet. Författare är experter på att skriva, lektörer på att granska, layoutare på att layout och så vidare.
Så här kan processen se ut:
- Redigera det färdiga manuset.
- Ta hjälp av minst två testläsare för att få veta var i texten de blir uttråkad vilket oftast beror på dålig gestaltning och övertydligheter. Dessutom ska de tala om vad de inte förstår så att du kan förtydliga det.
- Anlita en professionell lektör.
- Ta hjälp av en professionell korrekturläsare.
- Anlita en professionell redaktör. Jo, jag vet att det är dyrt men vill du ge ut en kvalitébok är det värt den kostnaden.
Nu är det dags att producera själva boken
- Sätt inlagan d.v.s. välj typsnitt, storlek, marginaler och mycket mera. Här behöver du också professionell hjälp, tro mig.
- Dags att designa omslaget d.v.s. välja utseende, köpa in bilder osv. Det här är också för viktigt för slutresultatet för att du inte ska ta in kunnig hjälp.
- Nu är det hög tid att fundera på om du också ska ge ut boken som e-bok och ljudbok. Vilket du också behöver professionell hjälp med.
Trycka boken
- Du behöver ett ISBN som du får gratis från Kungliga Biblioteket i Stockholm. Ansök här: https://isbn.kb.se
- Streckkoden på omslaget kan du skaffa t.ex. här: http://www.streckkod.se/originalorderform.aspx
- Dags att välja om du vill anlita ett vanligt tryckeri vilket kostar men sänker f-priset på boken. Om du inte har råd med det eller hellre vill trycka upp små upplagor finns Print-On-Demand.
Print-On-Demand
När det gäller Print-On-Demand vill jag utfärda en varning. Det finns alltför många i den, liksom många andra branscher, som enbart är ute efter dina pengar. Läs det finstilta i avtalet noga så att du inte drar på dig onödigt stora kostnader som du aldrig kan få igen. Kosta också på dig att göra provtryck för att se om du är nöjd med kvalitén på tryckningen. När du bestämt dig för en Print-On-Demand tjänst bör du göra provtryck på provtryck till du eller dem du anlitar rättar till allt så du blir nöjd med slutreslutatet.
Tips på prisvärda Print-On-Demand
Publit
Books-On-Demand
Solento
Lulu.com
11 Tips inför egenutgivning, viktigt:
Du ska vara nöjd med slutresultatet. Visst kan du behöva kompromissa för att få ihop ekonomin men aldrig så mycket att du inte är stolt och glad när du håller din bok i handen. Du kan ta hjälp av vänner och bekanta på webben och i sociala medier som skänker dig en summa pengar för att du ska kunna ro projektet i hand.
Jag hoppas du har nytta av mina 11 tips inför egenutgivning.
Lycka till!
SkrivarSidan behöver ditt stöd
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP
© Iréne S Räisänen
Läs också
När du läst 11 Tips inför egenutgivning kan du fortsätta med Vellum för dig som ger ut dina böcker själv och Du måste ha en plan för egenutgivning.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.