Hoppa till innehåll

Ta och ge kritik

Ta och ge kritik

Ska genast erkänna att jag alltid haft svårt för att ta och ge kritik. Jag har tagit den personligt och blivit sårad djupt i mitt innersta. Typiskt kvinnligt skulle kanske någon säga. Många anser att kvinnor inte kan ta kritik på rätt sätt. Min erfarenhet som kurs- och cirkelledare säger mig att män inte är ett dugg bättre.

Konstruktiv kritik

När jag började skiva fick jag snabbt lära mig att både ge och ta kritik. Mycket av tiden på kurser och i cirklar går åt till att läsa varandras texter. Säga vad man tycker är bra och hur man kan ändra det som är mindre bra. Konstruktiv kritik med andra ord.

Kritisera aldrig personen

Tumme upp och ner

Kritik som bara går ut på att ta ner en människa eller text leder nästan aldrig till en förändring till det bättre. Den som kritiseras hamnar i försvarsställning och kan inte ta till sig det man säger.

Du är inte din text

Innan du lämnar över din text till andra att läsa är det viktigt att du förstår att den inte är du. Du är inte din text utan den är en sak vilken som helst. Om du inte kan skilja på det tar du eventuell kritik personlig och får inte hjälp av den.

Glad och ledsen smiles

När du låter andra läsa dina texter ska du tacksamt ta emot all kritik och respons du får. Från vänner, tidningsredaktörer, lektörer och andra kurs- och cirkeldeltagare. Det är genom att tillämpa de förslag till ändringar du får som du utvecklas till en bättre skribent/författare.

Ta och ge kritik är ett samarbete

Ta och ge kritik är ett samarbete som går ut på att hjälpa till och få hjälp. Tänk på att den som ger din text kritik gör det för att den ska bli bättre.

Tumme upp med hjärta och stjärna

Den positiva kritiken ska du ta till dig och plocka fram de dagar du tror du inte kan skriva en enda vettig rad.

Peka på det positiva

När du ger kritik ska du alltid försöka hitta något positivt att först peka på. Det kan ibland vara svårt men går om du verkligen anstränger dig. Om du inte kan komma med förslag på förändringar eller lösningar på det du ogillar, ska du hellre hålla tyst.

Din kritik ska enbart syfta till att hjälpa. Kritik bara för att du kanske ogillar ämnet är ointressant och hjälper ingen. Ta och ge kritik är sällan enkelt för någon av parterna.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikan Att kunna ta kritik på rätt sätt och debattinlägget Varför skriva anonymt?

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Ta och ge kritik är ett skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×