Kontakt med bokförlag

Kontakt med bokförlag är ett skrivtips för dig som vill söka lyckan hos ett förlag. Välj boförlag som ger ut den sorts av litteratur du skrivit. Gå in på deras hemsidor och läs hur de vill ha manus!

Skicka till flera förlag samtidigt. Det kan i värsta fall ta upp till ett år eller längre innan du får besked från förlaget. Skriv gärna i följebrevet att du skickat till fler förlag och gärna vill ha svar senast inom tre månader.

Viktigt

Skicka med ett kort följebrev där du kort presenterar din bok. Det ska också innehålla ditt namn, adress, e-postadress och telefonnummer. Eventuellt lite om din tidigare skrivarerfarenhet. Men tänk på att det är manuskriptet som avgör och du blir utgiven eller inte.

Det ges nästan inte ut några debutanter alls. Därför är det troligt att du får tillbaka manuskriptet med ett kort refuseringsbrev. Har du tur får du ett brev med förslag på förändringar. Kom ihåg att bokförlaget inte antagit manuskriptet förrän kontraktet är skrivet!

Kontrakt och utgivning

När du får kontraktet från bokförlaget ska du läsa igen det noga och kontakta Sveriges Författarförbund, innan du skriver under. De hjälper dig att ta tillvara dina rättigheter.

Från det att manuskriptet antagits och kontraktet skrivit tar det minst ett år innan boken är färdig för försäljning.

© Iréne S Svensson

Fler skrivtips

Kontakt med bokförlag är ett skrivtips.

Uppdaterad 10 maj 2018.

5 tankar på “Kontakt med bokförlag”

  • Om du vill bli utgiven av ett förlag tar du reda på vilka som ger ut den genrer som dina böcker är in. Läs på deras hemsida hur de vill ha manus, skriv följebrev och skicka in ditt manus.

   Vill du ge ut böckerna själv och är beredd att göra den större delen av jobbet själv kan du anlita Publit eller Lulu.com. Om du vill ha hjälp och är beredd att betala kan du kolla in Hoi och Lava.

   Lycka till!

   Svara
 1. Detta är i praktiken ett akademiskt jobb att skriva bok. Har man inte gedigen utbildning ( utan ” bara”) använder sitt eget förstånd, ja, ”inte lönt att lägga energi på detta arbete”. .
  Bättre att skriva musik för orkester.
  Detta förfaller mig vara lättare
  / Björn i Farsta.

  Svara
   • Tack för goda tankar. Läser att du håller med mig. Jag känner till allt detta du skriver. Jag har nu igår kväll sänt allt material till experter istället. Vid Lunds universitet. Jag skriver inte nonsens Thorbjörn. Det är helt andra orsaker till varför förlag inte vill. Jag ger sjutton i detta. Orkar inte hålla på med trilskande bokförlag. 9 av 10 har jag redan sagt blir portade. Och är man åldring…nej, är då med 100 % säkerhet svaret. Hade jag varit 20 år, hm…då hade man också frågat sig. Det är bara mitt i livet man har en chans att komma någonstans, det vill säga i 30-årsåldern, då man är i sina bästa år.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest