Kontakt med bokförlag är ett skrivtips för dig som vill söka lyckan hos ett förlag. Välj boförlag som ger ut den sorts av litteratur du skrivit. Gå in på deras hemsidor och läs hur de vill ha manus!

Skicka till flera förlag samtidigt. Det kan i värsta fall ta upp till ett år eller längre innan du får besked från förlaget. Skriv gärna i följebrevet att du skickat till fler förlag och gärna vill ha svar senast inom tre månader.

Viktigt

Skicka med ett kort följebrev där du kort presenterar din bok. Det ska också innehålla ditt namn, adress, e-postadress och telefonnummer. Eventuellt lite om din tidigare skrivarerfarenhet. Men tänk på att det är manuskriptet som avgör och du blir utgiven eller inte.

Det ges nästan inte ut några debutanter alls. Därför är det troligt att du får tillbaka manuskriptet med ett kort refuseringsbrev. Har du tur får du ett brev med förslag på förändringar. Kom ihåg att bokförlaget inte antagit manuskriptet förrän kontraktet är skrivet!

Kontrakt och utgivning

När du får kontraktet från bokförlaget ska du läsa igen det noga och kontakta Sveriges Författarförbund, innan du skriver under. De hjälper dig att ta tillvara dina rättigheter.

Från det att manuskriptet antagits och kontraktet skrivit tar det minst ett år innan boken är färdig för försäljning.

© Iréne S Svensson

Fler skrivtips

Kontakt med bokförlag är ett skrivtips.

Uppdaterad 10 maj 2018.