Hoppa till innehåll

Se upp för oseriösa bokförlag

Se upp för oseriösa bokförlag

Se upp för oseriösa bokförlag är ett skrivtips. Det kan vara svårt när du länge haft en dröm om att skriva en bok och få den utgiven. Nu har du skrivit färdigt boken, skickat den till alla de stora och mellanstora förlagen. Så kommer den stund då refuseringsbrevet ramlar in från det sista förlaget. Hur gör du nu?

Först och främst, ge inte upp. Det finns redan allt för många outgivna manus i byrålådorna i Sverige och övriga världen.

Mindre förlag och hybridförlag

Kvar finns de små förlagen, de som ofta vågar ta ut svängarna och satsa på annat en storsäljande litteratur. Här finns tyvärr också de som inte är seriösa utan bara vill åt dina pengar. Var extra noga med att läsa på deras hemsidor om de står för tryckkostnaden, om ni ska dela på den eller om du ska stå för den helt själv sk hybridförlag.

Kolla upp förlaget

Frågetecken, papper och penna

När du hittar ett litet förlag som du tycker verka intressant bör du tänka dig för. OK, de står för tryckkostnaden men har de några pengar till marknadsföringen av din bok? Har de lyckats få ut de böcker förlagt till bokhandeln? Är deras utgivna författare nöjda med förlaget?

Du bör med andra ord titta på om förlagets böcker finns omskrivna i pressen. Dessutom bör du gå till ett par större bokhandlare och se om förlagets böcker finns där. Sök också på nätet för att se att böckerna finns i de större nätbokhandlarna.

Se upp för oseriösa bokförlag genom att kontakta författarna

Till sist bör du ta kontakt med ett par av förlagets författare och höra om de när nöjda eller missnöjda med sitt förlag.

Symboler för mejla, ringa och skicka brev

Du kan också ge ut din egen bok och stå för både jobbet och kostnaderna själv. Det ska jag skriva om i ett kommande inlägg.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Författarförbundets rådgivning till debutanter

Du har bestämt dig för ett eller flera förlag. Lyckan är stor när din bok blir antagen och du får ditt första förlagskontrakt. Nu är frestelsen stor att du skriver undan innan du ens läst igenom kontraktet. Stopp och belägg! Ta först kontakt med Författarförbundet som utan kostnad hjälper debutanter med att kontrollerat så kontraktet inte bryter mot vedertagna regler.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 1, Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 2, Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 3 och Så sammanställer du en diktsamling.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Se upp för oseriösa bokförlag är ett skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×