7 tips på hur du skriver skräck

7 tips på hur du skriver skräck är ett skrivtips. Alla har vi våra egna rädslor, kanske fobier. Det du är rädd för är troligen också andra rädd för. Skräck är som komik, det handlar om igenkänning och empati. Att du ska kunna sätta dig in i en annans persons situation.

7 tips på hur du skriver skräck, punkter:

Tips
  1. Skriv om det som skrämmer dig, som har skrämt dig. Har du en verklig situation som skrämt dig kan du använda dig av den. Självklart kan du göra om det till fiktion. Det behöver absolut inte vara självbiografiskt.
  2. Skräck handlar att använda den dramaturgiska kurvan. Du ökar långsamt pulsen hos läsaren, låter hen tro att det hemska ska hända men du luras och låter pulsen gå ner igen för att snabbt ök igen och sedan kulminera.
  3. Hoppa rakt in det som är spännande. Låt inte läsaren vänta innan du kommer till saken. Men vänta med det som är mest skrämmande.
  4. Din berättelse ska vara realistisk. Det som gör en historia verkligt skrämmande är att det skulle ha kunnat hända.
  5. Ha inte för bråttom utan ta dig tid att bygga upp stämningen. Bäst fungerar det om du blandar snabba och långsamma partier.
  6. Undvik klichéer och försök toppa med något som gör din berättelse unik. Lättare sagt än gjort men dina läsare är med all säkerhet trött på spöken, slott och knarrande golv.
  7. Läs skräck för att lära dig hantverket. Exempel på utmärkta författare som skriver skräck är Stephen King, John Ajvide Lindqvist eller Amanda Hellberg.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipset 7 tips på hur du skriver en novell, bokblogginlägget Rörelsen, gör övningarna Skriv en Halloween-novell, Skriv en novell om zombier och Skriv ett skräckkåseri

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


7 tips på hur du skriver skräck är ett skrivtips.

14 Kommentarer

  1. Tack för bra skrivtips! Något jag tycker är viktigt med skräck är att den ska vara osynlig, gestaltas, snarare än att skrivas rakt ut. Det är också detta som är det svåraste med skräckskrivandet. Om man inte hittar ett knep för att gestalta skräcken/rädslan, det vill säga att rikta den mot något som får det fasansfulla att växa, tycker jag att berättelsen faller. Stephen Kings The Shining är ett exempel på hur bra man kan gestalta skräck, om man bara lär sig hantverket. (The Shining råkar även vara en av mina favoritböcker.) Har Iréne, Skrivarsidan och läsarna här några bra exempel på böcker där skräcken verkligen gestaltas? Tar tacksamt emot tips. 🙂

  2. tack för tipsen! Är 12 och håller på att skriva en bok med lite skräck i sig. Behövde kolla vad som är bra att ha med sig när jag kommer till skräck-bitarna. Ska snart bli en författare (om jag lyckas) 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×