7 tips på hur du skriver skräck, är ett skrivtips. Alla har vi våra egna rädslor, kanske fobier. Det du är rädd för är troligen också andra rädd för. Skräck är som komik, det handlar om igenkänning och empati. Att du ska kunna sätta dig in i en annans persons situation.

7 tips på hur du skriver skräck

1. Skriv om det som skrämmer dig, som har skrämt dig. Har du en verklig situation som skrämt dig kan du använda dig av den. Självklart kan du göra om det till fiktion. Det behöver absolut inte vara självbiografiskt.

2. Skräck handlar att använda den dramatiska kurvan. Du ökar långsamt pulsen hos läsaren, låter hen tro att det hemska ska hända men du luras och låter pulsen gå ner igen för att snabbt ök igen och sedan kulminera.

3. Hoppa rakt in det som är spännande. Låt inte läsaren vänta innan du kommer till saken. Men vänta med det som är mest skrämmande.

4. Din berättelse ska vara realistisk. Det som gör en historia verkligt skrämmande är att det skulle ha kunnat hända.

5. Ha inte för bråttom utan ta dig tid att bygga upp stämningen. Bäst fungerar det om du blandar snabba och långsamma partier.

6. Undvik klichéer och försök toppa med något som gör din berättelse unik. Lättare sagt än gjort men dina läsare är med all säkerhet trött på spöken, slott och knarrande golv.

7. Läs skräck för att lära dig hantverket. Exempel på utmärkta författare som skriver skräck är Stephen King, John Ajvide Lindqvist eller Amanda Hellberg.

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips