Hoppa till innehåll

Så skriver du en bokrecension

Så skriver du en bokrecension

Så skriver du en bokrecension är sex tips du kan ha nytta av om du läser böcker och vill skriva om dem. Kanske funderar du på att starta en bokblogg

Så skriver du en bokrecension, tips:

Tips
  1. Inled med något som ger en föraning om innehållet i din recension och som fångar läsarens intresse.
  2. Skriv vilken bok du skriver om, genrer. Vem är författaren? Vad har hon/han skrivit om tidigare? Försök om möjligt att jämföra med andra liknande böcker, författare.
  3. Vad går handlingen ut på? Vilken läsare är den skriven för? Finns det något underliggande syfte?
  4. Lyckas författaren med det hon/han vill? Är handlingen intressant? Glömmer den något? Vad är bra och dåligt, och i så fall på vilket sätt eller varför?
  5. Varför ska/ska inte läsaren just den här boken?
  6. Vilka andra böcker har författaren skrivit? Ange titel, genre och vilket år de publicerats.

Obejktiv eller subjektiv?

Tycka till

Många anser att en bokrecensent bör vara objektiv d.v.s. inte ha några egna åsikter. Något jag tycker är omöjligt och inte heller har som ambition att sträva efter. Däremot anser jag att det subjektiva tyckandet bör vara sparsamt och aldrig användas till att skriva ner eller trycka till författaren.

Kom ihåg att en bra recension är balanserad, informativ och hjälpsam för läsare. Var respektfull och undvik spoilers eller personliga attacker mot författaren. Genom att följa dessa skrivtips kommer du att kunna skapa en bokrecension som engagerar och hjälper andra läsare att ta ställning till boken.

Rätt använt kan dina egna åsikter lyfta en bokrecension och ge både dig och författaren till den omskrivna boken fler läsare.

© Iréne S Räisänen

Läs också Det började med barnet och Så gör jag.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


2 kommentarer till “Så skriver du en bokrecension”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×