Hoppa till innehåll

Kontakt med bokförlag

  Kontakt med bokförlag

  Kontakt med bokförlag är ett skrivtips för dig som vill söka lyckan hos ett förlag. Välj boförlag som ger ut den sorts av litteratur du skrivit. Gå in på deras hemsidor och läs hur de vill ha manus.

  Skicka till flera förlag samtidigt. Det kan i värsta fall ta upp till ett år eller längre innan du får besked från förlaget. Skriv gärna i följebrevet att du skickat till fler förlag och gärna vill ha svar senast inom tre månader.

  Följebrev viktigt i kontakt med bokförlag

  Följebrev

  Skicka med ett kort följebrev där du kort presenterar din bok. Det ska också innehålla ditt namn, adress, e-postadress och telefonnummer. Eventuellt lite om din tidigare skrivarerfarenhet. Men tänk på att det är manuskriptet som avgör och du blir utgiven eller inte.

  Det ges nästan inte ut några debutanter alls. Därför är det troligt att du får tillbaka manuskriptet med ett kort refuseringsbrev. Har du tur får du ett brev med förslag på förändringar. Kom ihåg att bokförlaget inte antagit manuskriptet förrän kontraktet är skrivet!

  Kontrakt och utgivning

  Kontrakt

  När du får kontraktet från bokförlaget ska du läsa igen det noga och kontakta Sveriges Författarförbund, innan du skriver under. De hjälper dig att ta tillvara dina rättigheter.

  Från det att manuskriptet antagits och kontraktet skrivit tar det minst ett år innan boken är färdig för försäljning.

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  Se upp för förlag som lovar mer än de håller

  Luras

  Det finns förlag och så finns det förlag. De etablerade kan du lita på men se upp för förlag du inte hört talas om. Det finns oseriösa förlag som kommer med erbjudande om utgivning och låter dig betala allting. Själva tar de större delen av en eventuell vinst.

  Förlag som går i konkurs

  Bokförlag kommer och går. En del försvinner snabbt vilket betyder att du riskerar att förlora rättigheterna till din bok och den upplaga som är tryckt. Mitt tips är att du läser det finstilta noggrant, tar hjälp av en jurist och köper upp en större upplaga själv av din bok.

  © Iréne S Svensson

  Läs också

  Min serie inlägg om bokförlag Del 1: Traditionella förlag, Del 2: Hybridförlag, Del 3: Egenutgivning och skrivtipset Så sammanställer du en diktsamling.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Kontakt med bokförlag är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  11 kommentarer till “Kontakt med bokförlag”

   1. Om du vill bli utgiven av ett förlag tar du reda på vilka som ger ut den genrer som dina böcker är in. Läs på deras hemsida hur de vill ha manus, skriv följebrev och skicka in ditt manus.

    Vill du ge ut böckerna själv och är beredd att göra den större delen av jobbet själv kan du anlita Publit eller Lulu.com. Om du vill ha hjälp och är beredd att betala kan du kolla in Hoi och Lava.

    Lycka till!

  1. Detta är i praktiken ett akademiskt jobb att skriva bok. Har man inte gedigen utbildning ( utan ” bara”) använder sitt eget förstånd, ja, ”inte lönt att lägga energi på detta arbete”. .
   Bättre att skriva musik för orkester.
   Detta förfaller mig vara lättare
   / Björn i Farsta.

    1. Tack för goda tankar. Läser att du håller med mig. Jag känner till allt detta du skriver. Jag har nu igår kväll sänt allt material till experter istället. Vid Lunds universitet. Jag skriver inte nonsens Thorbjörn. Det är helt andra orsaker till varför förlag inte vill. Jag ger sjutton i detta. Orkar inte hålla på med trilskande bokförlag. 9 av 10 har jag redan sagt blir portade. Och är man åldring…nej, är då med 100 % säkerhet svaret. Hade jag varit 20 år, hm…då hade man också frågat sig. Det är bara mitt i livet man har en chans att komma någonstans, det vill säga i 30-årsåldern, då man är i sina bästa år.

  2. Hej mitt namn är Nopalda Khadida och är snart 19 år. Jag har i 1 års arbete skrivit mig en egen bok. En ungdomsbok. Det handlar om en Man som har problem med kriminalitet och även mellan familj och sin tillit till människor.

   Jag har inte gått i utbildningar men jag är rätt säker på att boken är väldigt bra och kan ha möjligheten att bli utskriven. Men jag behöver hjälp att kontakta någon som kan läsa den och se om den är tillräckligt bra för att bli utskriven. Jag har läst överallt i google och försökt kontakta någon. Men jag hittar inget. Om ni har möjlighet att veta något och kanske kan berätta till mig hur jag ska kunna gå väga till detta och skriva ut mig en egen bok och kalla mig för författare så hade jag varit evigt tacksam.

   uppskattar ett svar via Email. (Bara där jag ser svar)
   /MVH Nopalda Khadida

  3. Hej allihopa. Jag har skrivit en novell som jag gärna vill få publicerad. Hur ska jag gå tillväga då är frågan? Kan man få lite tips och hjälp

   1. Bra jobbat! Noveller är svåra att få publicerade generellt fast en del har större möjligheter. Noveller med romantiska teman eftersöks av sk. damtidningar (Allers, Hemmets Veckotidning, Allas, Året Runt, Hemmets Journal).

    Tidningen 20-tal <http://20tal.se> brukat publicera noveller. Någon enstaka annan kulturskrift tar med ojämna mellanrum in noveller. Leta bland dem och se vilka som passar ditt tema.

    Ett annat tips är att många förlag och andra söker bidrag till novelltävlingar och antologier. Kolla här om något passar: https://skrivarsidan.nu/tavlingar/skrivartavlingar.html

  4. tycker ofta man hör att förlag snott stora delar av manus. Vad tänker du om det och hur skyddar man sig? Kan man skydda sig om man anlitar en spökskrivare?

   1. Det skulle vara ohållbart för förlag att sno delar av manus. Ett förlag som blir stämt för stöld av manus överleva inte. Visst, det har hänt någon enstaka gång men det är absolut inte vanligt.

    Bäst skyddar du dig genom att ha originalet och skickar/mejlar det till dig själv samma dag du skickar det till ett förlag. Skickar du in det via en hemsida kan du spela in skärmen.

    Anlitar du en spökskrivare ska du se till att få ett kontrakt där den din upphovsrätt är skyddad.

  SkrivarSidan
  ×