Uppdaterad 3 juli 2023
Läs för att skriva bättre del 1 är ett skrivtips för dig som vill utveckla ditt skrivande. Känner du att du inte vet hur du gör när du skriver? Att det blir som det blir? Då kan du ha nytta av att läsa för att lära dig hur du gör och hur andra gör. Efter det kan du ta till dig det du vill och strunta i resten. Fast det är bra att ha många verktyg i verktygslådan eller mer än en färg att måla med.
Så kan du läsa, tips:
- Läs först som vanligt
För att kunna se hur boken är uppbyggd behöver du första ha läst den som vanligt. Du behöver inte heller välja den tjockaste boken första gången du gör det.
- Välj en bok du tycker OM
Den bok du vill väljer bör vara en du tycker om eller som av någon anledning fångar ditt intresse.
- Börja läsa en andra gång och anteckna
Läs boken en andra gång direkt efter den första. Anteckna under läsandet allt som du funderar över.
- Dramaturgisk modell?
När du läst boken den andra gången ska du första se till helheten och hur den är uppbyggd. Känns det helt främmande kan du bli tvungen att läsa dig till det eller så lär du dig det av boken du ska analysera. Det här är den vanligaste dramaturgiska modellen:
Tre akter
Det är vanligt att en bok innehåller tre akter eller delar .
- I den första akten ska det finnas ett anslag och huvudpersonen och huvudkonflikten presenteras. Där skrivs ett kontrakt mellan läsaren och författare: Det här kan du förvänta dig att boken handlar om.
- I den andra fördjupning och upptrappning.
- I den tredje akten löses konflikten och berättelsen avrundas.
Har boken du läser en annan dramaturgi? Ta reda på vilken.
Författarperspektiv
Vet författaren allt om sina personer? Hoppar hen in och ur personernas huvuden? Finns det en berättarröst? Är det en person som upplever, ser och hör allt? Den allvetande författaren är sällsynt i dagens böcker.
Berättarperspektiv
Är boken skriven i första person eller i tredje person? En blandning mellan dessa båda? Eller något helt annat? Testa att skriva om en av dina egna texter i ett annat perspektiv.
Tempus
Vilket tempus är boken skrivet i? Nutid, presens, eller dåtid, preteritum? Eller använder författaren båda? Om så är fallet, hur gör hen hoppen mellan tidsformerna?
Så läser du för att skriva bättre – del 1 och del 2
I del 2 går jag genom hur du ska titta på dialog, person- och miljöbeskrivningar, gestaltning och språket.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Skrivtipset Utveckla ditt skrivande.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.