Kan alla lära sig att författa?

Kan alla lära sig att författa? Mitt svar på den frågan är ett rungande Ja. Det är en teknik, ett hantverk, som du liksom de flesta andra kan lära sig. Åtminstone till en viss gräns. För att bli författare krävs mer än så. Allra viktigast är att du har något att berätta.

Du kan lära dig gestalta och skriva dialog. Att bygga upp texten på konflikter som bör vara lösta när slutet kommer. Liksom du kan tillägna dig konsten att skriva en intressant inledning och att sluta i tid.

Gå en skrivarkurs

Skrivkurs

Hur du då göra för att lära sig skrivandets hantverk? Gå en skrivarkurs, blir rätt naturligt mitt svar. När du sedan kan reglerna är du fri att bryta mot dem och hitta ditt eget språk, egen stil. Om du lyckas med det sistnämnda, vilket kan ta en hel livstid, är det troligt att du är författare. Vem har sagt att det ska vara enkelt?

Läs, läs och läs

Läs

En annan viktig sak för att du ska lära dig att skriva är att läsa. Att tillägna dig konsten bakifrån så att säga. Du utvecklar ditt språk och tar med det in i ditt skrivande. Dessutom bör du passa på att analysera böcker du tycker om och se vad det är som gör att boken står ut från massan.

Jag brukar också med jämna mellanrum läsa ut en dålig bok för att lära mig vad som gör att författaren misslyckas och sen tänka ut hur den skulle ha kunnat bli bättre.

Skriv ofta och mycket

Skriv

Om du ska lära dig spela fotboll eller dansa måste du träna för att bli bättre. Detsamma gäller skrivandet hantverk. För att du ska utvecklas och skriva bättre måste du skriva. Ofta och mycket.

Kan alla lära sig att författa? Svar ja.

Att skriva och läsa är den inte särskilt magiska trollformeln för att du ska lära dig författa. För att du ska bli författare krävs dessutom att du har något att berätta och talang.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen 3 sätt att skriva en inledning, Din första text och titta på videon 3 sätta att inleda din berättelse.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


2 Kommentarer

  1. Jag läser en hel del och har stort nöje av det men, varför finns det så många skrivfel i dagens böcker. Hur svårt kan det var att skilja på han, hon, honom, henne, den, det o.s.v. Redaktörerna borde klara av det.
    Hälsningar Jarl

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×