Hoppa till innehåll

Skriv en klassisk haiku

Skriv en klassisk haiku

Skriv en klassisk haiku är en skrivövning där du får träna på att skriva en dikt på det gamla japanska versmåttet. Med en klassisk haiku menar jag att den ska ha tre rader och stavelserna 5, 7, 5. Den ska också innehålla en årsangivelse, ha ett enkelt språk och konkreta sinnesuttryck, inte vara abstrakt och ha en vändning på sista raden.

Skriv en klassisk haiku, övning:

Skriv en klassisk haiku om när sommaren övergår i höst.

AI om klassisk haiku

En klassisk haiku är en traditionell japansk diktform som består av tre rader med ett specifikt mönster av stavelser: 5-7-5. Detta innebär att den första raden har fem stavelser, den andra raden har sju stavelser och den tredje raden har fem stavelser.

En typisk haiku innehåller ofta ett kigo, vilket är ett ord eller en fras som indikerar årstiden, samt ett kireji, en ”skärande” ord eller paus som bidrar till en kontrast eller reflektion inom dikten.

Här är några exempel på klassiska haikudikter:

  1. Maj av Iréne Svensson Räisänen :
Födelsens månad
växter, djur, människor
döden överraskar
  1. Vårpalett av Iréne Svensson Räisänen :
Vårens färgpalett
grönt i olika nyanser
ögon vill ha mer
  1. Sommar av Iréne Svensson Räisänen :
Räta på ryggen
nu ringer blåklockan in
skynda och kom hit

ps. Haikudikter ska inte ha titel men jag namnger mina för att de ska bli lättare att hantera i min blogg och i sociala medier.

En haiku ska fånga ett ögonblick i naturen eller en känsla med enkelhet och precision. Trots sin korthet är en välskriven haiku kraftfull och kan väcka djupa känslor och tankar hos läsaren.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Är texten lång? Ta ut ett utdrag som du vill ha synpunkter på. Glöm inte att själv kommentera valfri text.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipset Vanliga versmått, Skrivövningar för dig som diktar, se videon Vad är skillnaden på en haiku och senryu? och gör skrivövningarna Skriv en vårhaiku, Skriv en majhaiku, Skriv en augustihaiku, Skriv en januarihaiku, Skriv en vårsenryu, Dikt med 5 givna ord och Skriv en dikt på blankvers om din idol.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en klassisk haiku är en skrivövning.

6 kommentarer till “Skriv en klassisk haiku”

  1. Min första haiku. Den är kanske enkel, men det är väl så man måste börja?

    Svalornas kvitter
    äro nu ett minne blott
    kråkans kra ekar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×