Hoppa till innehåll

Beskriv en magisk julscen

Beskriv en magisk julscen

Gestaltning kräver träning och ännu mer träning därför har jag satt ihop skrivövningen Beskriv en magisk julscen. Du använda dig av dina fem sinnen och gå in på detaljer.

Se videon

Jag rekommenderar dig att se min video innan du gör övningen.

Beskriv en magisk julscen, övning:

Måla upp en scen där du beskriver en magisk julafton med alla sinnen. Fokusera på att få läsaren att känna atmosfären, dofterna, ljuden och känslorna som om de vore där. Använd dig av detaljer för att skapa en levande bild. Med andra ord: Gestalta. Max 100 ord.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Skrivövningarna Skriv en decembersaga, Gestalta en stark känsla och läs skrivtipsen Gestaltning och Gestaltning är skrivandets nyckel.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


3 kommentarer till “Beskriv en magisk julscen”

 1. En Julaftons kväll på landet, då jag var 10 år. Ute var det mörkt men snön lyste vit och tung på den furuhäcken som växte utanför vårt hus. Julgran ute hade pappa satt upp. Den hade färgade kulor som lyste i blått, grönt, lila och rödt. En Julkärve stod vid sidan. Där satt det gulsparvar och domherrar som kvittrade och åt lyckliga av alla frön.
  I min näsa satt fortfarande lukten av julskinka,rödkål, lutfisk och risgrynsgröt . Jag kände mig lite sömnig av all maten.
  ”Se ut”, sa min bror till mig. ” Vem är det som kommer där, Elisabeth?”.
  Jag såg ut och långt där ute kunde jag skymta en kraftig arbetshäst. Froströken stod ut av hans nesborrar där han stolt med hävet huvud och sina kraftiga hovar, tog sig fram i snön. Pälsen var gyllenbrun och hans man lång och rågfärgad. Ljudet av klingande bjällror, följde varje gång en hov träffade backen.
  Han drog på en släde och när jag fölgde den med blicket så kunde jag se stora lyktor som blaffrade. På släden satt det en mann. Klädd i en tjock , stor päls. På huvudet hade han något rött. Jag höll andan. ” Det kunde väl aldrig vara ……..?” som jag inte trodde på.
  Epikaget svängde in på vår gårdplats. Hästen prustade, mannen drog i tyglarna” Prooo”. Så stod dom stilla. Min bror öppnade dörren och sa: ” Välkommen kära Tomten. Jag tror du har en flicka här som väntar på dig”. Jag klev skräckslagen , försiktigt fram. Jultomten var ruvande, stor i det han klev ut av släden. Pälsen räckte enda ned till marken. Skjägget hans var långt och gyllent. Den röda tomtemössan lyste röd som ett juläpple. Men hans ögon gnistrade i kapp med snöflingorna och godheten som spred sig till mig var som stjärnskott i natten. Jag glömde min rädsla. Tomten lyfte ned en brun säck som han med ett leende plockade ur flera julklappar. Alla var till mig.
  Så stod jag där med famnen full av paket och såg Jultomten sätta sig på släden, ta tyglarna, smacka lätt med munnen och fick hästen till att börja gå. I det dom försvann ut av den snötäckta gårdplatsen, lyfte tomten på sin vänstra arm och vinkade adjö. På väg vidare ut i Vintergatan.
  Jag fölgde han stilla med blicket. Ljuset av facklorna som blev svagare och svagar. Ljudet av bjällrorna som klingade av. Doften av häst och den skarpa kylan stack fortfarande i min näsa.

  1. Ingen tvekan om att det var en magisk julafton. Tips: Var sparsam med adjektiven och adverben. Använd istället aktiva verb och beskrivande substantiv.

   Gestaltning handlar om att måla upp bilder i din läsares huvud. Visa istället för att berätta. T.ex. istället för ”Hon var arg.” kan du skriva ”Hon slog näven i bordet så tallrikarna flög.”

   Gör som på film, där visar de istället för att enbart berätta.

 2. Ber om ursäkt om denna blev för lång. har också svårt att få sändt mina övningar några gånger. Dom går inte igenom och har sändt någon på mail av den grunden.
  har nog ngt med att göra att jag skriver från Norge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×