Skrivtipsen ska bli bok

Skrivtipsen ska bli bok är en krönika där jag för första gången berättar om det som jag planerat i flera år. Ja, ända sedan jag gav ut SkrivarSidans diktskola.

Redan år 1999 när jag startade den här sajten började jag dela med mig av mina skrivtips. Jag hade då haft studiecirklar i Studiefrämjandets regi men insåg att nätet skulle bli framtiden. På den tiden fanns det få hemsidor som vände sig till oss som är intresserade av skrivandet. Det visade sig vara en bra satsning.

Konsten att lära ut

Lärare

Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker. För att göra det läser jag och numera ser jag också mängder av YouTube-videor. Att jag också tycker om att lära ut hade jag ingen aning om förrän det i mitten på 1990-talet när det ströddes pengar över miljonprogramsområden som var/är segregerade. Då fick jag möjlighet att gå en utbildning hos Studiefrämjandet för att kunna startar en studiecirkel. Det var tre personer i min första cirkel. Tillsammans med dem insåg jag hur kul det var att dela med mig vad jag lärt mig genom åren om skrivandets hantverk. 

Alla har inte fallenhet för att lära ut, det är en konst att fånga deltagarnas intresse och hålla fast det. Att på ett pedagogiskt sätt få de som ska lära sig att ta till sig kunskapen och att använda den i sitt eget skrivande. Samtidigt måste det alltid finnas plats för den som inte passar in i mallen för vad är kursdeltagare eller blivande författare är.

Skrivtipsen ska bli bok i papper och e-bok

Bok

En bok kommer det att bli där jag samlar ihop alla skrivtips och övningar här på sajten. Ja, såvida inget annat kommer mellan. Corona och Putin har visat att framtiden inte är spikrak. Det kommer att krävas att jag går genom alla skrivtipsen och skriver om och lägger till där det behövs. Dessutom behöver jag finna en ordning som verkar logisk. Tror jag redan har en men vis av erfarenhet vet jag att den kan komma att ändras under resans gång. 

Vad ska boken heta? Kom med föslag!

Eftersom jag ännu inte påbörjat arbetet lär det dröja innan du kan skaffa dig ett exemplar av ”SkrivarSidans skrivtips och övningar”. Har du ett bättre namn till boken är jag tacksam om du skriver det i en kommentar här under. För skrivtipsen ska bli bok, det är mitt löften men inget sådan man ger på nyåret och sedan bryter.

Uppdatering 31/12 2023:

Uppdatering

Planeringe har fortgått med ojämna mellanrum under 2023. Jag har bestämt mig för att ta med de flesta av skrivövningarna så det lär bli den tjockaste bok jag gett ut hittills. Under 2024 ska jag börja göra inlagan, det lär ta hela året och en bit in på 2025 innan den är färdig.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Mina krönikor Skrivandet kan vara lekfullt, Glöm alla skrivtips och Vill du verkligen skriva?

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skrivtipsen ska bli bok är en krönika.

5 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×