Hoppa till innehåll

Skrivartävling väg till författarskap

  Skrivartävling väg till författarskap

  Skrivartävling väg till författarskap? Ja, det kan vara det. Det är lättare att bli upptäckt av ett bokförlag om du vinner en romantävling än om du skickar in manuset till deras stora manushög. Där är risken stor din tilltänkta roman försvinner i mängden. Vinner du en tävling blir du och din text exponerad i olika medier. Media som bokförlagen bevakar.

  Tävling före förlag

  Det här ovanför är ett bästa scenario. Tyvärr kan en vinst i en skrivartävling också smita under radarn. Fast jag tror inte jag är fel ute om jag påstår att ditt manus har större chans att bli läst om du väljer tävling före förlag.

  Exponering i media

  Media

  Här på SkrivarSidan har vi arrangerat en novelltävling och en dikttävling per år under många år. Något vi inte längre gör på grund av den tid tävlingar kräver. När vi utsåg vinnarna skickade vi ut pressmeddelande till de största dagstidningarna och eventuella lokala tidningar Exponering i media där vinnande författare och poet bor. Dessutom delade vi den vinnande dikten, och intervjun jag gjorde med vinnarna, i alla sociala medier SkrivarSidan finns med i. Jag gjorde också ett helt avsnitt med vinnarna i dikttävlingen för Poetpodden.

  Chansen finns att informationen om poeten och hens novell eller dikt når fler än om den hamnar i den omtalade manushögen hos bokförlagen. Och den chansen vill du inte gå miste om, eller hur?

  Är skrivartävling väg till författarskap?

  Medaljer

  Jag startade SkrivarSidan 1999 och redan den första julen arrangerade jag den första jultävlingen. Temat var ”Julsaga” och vinnaren hette Conny Palmkvist. Idag är han en erkänd författar. Han har gett ut ett flertal romaner på erkända förlag. Självklart tar jag inte åt mig någon ära för det. Men det var här han tog sina första staplande steg som författare. Något jag är stolt över.

  Delta i skrivartävlingar

  Med andra ord så uppmuntrar jag dig gärna att delta i olika typer av tävlingar. Vem vet? En dag kan ett förlag upptäcka dig och du får ett bokkontrakt i din hand. Om inte det skulle hända så har du garanterat lärt dig en del och förbättrat ditt skrivande. Skrivartävlingar är en väg av många att få ett bokkontrakt. Jag kommer att återkomma om fler.

  Vann och blev utgiven

  I skuggan av sanningen

  Min diktsamling ”I skuggan av sanningen” kom till efter att jag deltog i och vann Virens förlags poesitävling. Första priset bestod av att förlaget gav ut boken. Den släpptes den 28 januari 2021.

  Aktuella tävlingar

  Jag uppdaterade ofta sidan Skrivartävlingar där jag informerar om tävlingar i olika genrer. Titta in där och se om det finns någon tävling som intresserar dig.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Läs också Vinnarna i SkrivarSidans dikttävling 2019, Revansch 2020 och krönikan Många bra böcker blir inte utgivna.

  Fler krönikor

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  2 kommentarer till “Skrivartävling väg till författarskap”

  SkrivarSidan
  ×