Går det att tävla i poesi?

Går det att tävla i poesi? Den frågan ställer jag mig varje år när det är dags att utlysa vår dikttävling. Svaret är inte självklart som det kanske borde vara eftersom SkrivarSidan arrangerat tävlingen i 18 år. Jag som sitter i juryn vet hur processen ser ut när vi väljer ut de dikter som vi tycker ska prisas.

Går det att tävla i poesi?

Vissa år har vinnaren varit självklar redan första gången jag läst dikten. Andra gånger har det varit jämnt mellan flera dikter. Det har till och med hänt att vi i juryn övervägt att lotta för att överhuvudtaget kunna utse den dikt som ska få första pris.

Juryn

Många undrar vilka som sitter i juryn. Det vägrar jag av princip att berätta då jag anser att vi ska få arbeta i lugn och ro. Dessutom ska ingen riskera att utsättas för påtryckning eller att ställas till svar för att en viss dikt inte placerat sig bättre. Att jag är med i juryn och dessutom har utslagsrösten tror jag inte förvånar någon.

I år fick vi in hela 199 dikter till tävlingen. Av dem klarade 47 den första gallringen. Efter nästa genomgång var vi nere i 25 och efter ytterligare läsning hade vi 16 dikter kvar. Till den slutliga finalen gick åtta dikter och av dem är tre pristagare och de tre får hederspris.

Svårt att välja vinnare

I år var det ovanligt jämnt i toppen och svårt att välja ut den slutliga vinnaren. Det krävdes många läsningar och överläggningar innan juryn var överens.

Hur vi gör?

Vi använder ett poängsystem. Den vi tycker ska vinna får 8 poäng, andra pris ger 7 poäng och så fortsätter vi. När det är gjort räknas poängen ihop och den som har flest har vunnit.

Eftersom många av dikterna den här gången är på ungefär samma höga nivå valde vi ge hederspris till ytterligare tre dikter.

Resultatet av tävlingen presenteras här på sajten fredagen den 13 oktober.

© Iréne S Räisänen

Fler krönikor

Vinnare i dikttävlingen 2016

3 tankar på “Går det att tävla i poesi?”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest