Går det att tävla i poesi?

Går det att tävla i poesi? Den frågan ställde jag mig varje år när det var dags att utlysa vår dikttävling. Svaret var och är inte lika självklart som det kanske borde vara. SkrivarSidan arrangerade stora skrivartävlingen i 18 år. Jag som satt i juryn vet hur processen ser ut när dikter väljs ut för att prisas.

Går det att tävla i poesi?

Vissa år var vinnaren självklar redan första gången jag läst dikten. Andra gånger var det varit jämnt mellan flera dikter. Det har till och med hänt att vi i juryn övervägt att lotta för att överhuvudtaget kunna utse den dikt som ska få första pris.

Juryn

Många undrade vilka som satt i juryn. Det vägrade jag av princip att berätta då jag ansåg att vi skulle få arbeta i lugn och ro. Dessutom skulle ingen riskeras att utsättas för påtryckningar eller att ställas till svar för att en viss dikt inte placerat sig bättre. Att jag var med i juryn och dessutom har utslagsrösten tror jag inte förvånade någon.

Hur vi gjorde för att utse vinnarna

Vi använde ett poängsystem. Den vi tycke ska vinna får 10 poäng, andra pris ger 9 poäng och så fortsatte vi. När det var gjort räknas poängen ihop och den dikt som fått flest har vunnit. Eftersom många av dikterna den här gången är på ungefär samma höga nivå valde vi ge hederspris till ytterligare tre dikter.

Vår sida med info om tävlingar

Sedan SkrivarSidans start I mars 1999 har jag alltid lagt upp info om alla de skrivartävlingar jag hittat eller fått mig tillskickat. Kolla in Aktuella tävlingar om du är intresserad. Tyvärr finns det få tävlingar för dig som skriver poesi men ibland dyker de upp. Troligen kommer det att bli en också på SkrivarSidan.

© Iréne S Räisänen

Läs också Mynt och Koka poesi – att skriva dikter för och med barn.

Fler krönikor

I kategorin Dikter finns många av de dikter som fått pris i våra dikttävlingar.

Går det att tävla i poesi? är en krönika.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

3 svar på ”Går det att tävla i poesi?”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This