Vad har du för skrivstil?

Vad triggar dig och vad har du för skrivstil? När jag förstod att mina tankar och frågor kring min egen identitet måste ner på ett papper, att berättelsen jag bar på inte tänkte låta sig ignoreras av undanflykter och måsten, då började jag på allvar fundera över hur jag skulle få till det rent konkret.

Jag frågade mig själv hur jag skulle få till en regelbundenhet i mitt skrivande. Vad hade jag för skrivstil? Med skrivstil menar jag, när var det lustfyllt att skriva,  när hade jag flow? Vad triggade igång mig? Och hur skulle jag få tid till det?

Hitta en skrivrutin

Med heltidsjobb mitt i  småbarnsperioden finns det inte helt självklara svar på dessa frågor. Eftersom jag har arbetat som journalist kom jag ganska snabbt fram till att jag gillade deadlines, att ha en tydlig vinkel, att ha exakt antal tecken att producera inom en viss tid. Kunde jag bara få till en regelbundenhet och att istället för artiklar skriva kapitel kanske det skulle fungera? Men när skulle jag  skriva? På kvällarna när barnen hade lagts var jag helt slut.

Gick en skrivkurs

Kursdeltagare

Nästa fråga var, hur skriver en författare? Knappast som en journalist. Eller? Jag insåg att jag inte hade en aning och började researcha. Ganska snart fastnade jag för Skrivarakademin på Folkuniversitetet. De hade kurser både grundkurser och fortsättningskurser.

Att gå på kvällskurs en gång i veckan var överkomligt för en småbarnsmamma. Fick jag en uppgift till varje gång, ja då fick jag min deadline, min trigger.

Jag började på en grundkurs i att skriva roman och novell. Åtta tisdagskvällar träffades ett gäng författarsugna kvinnor och kursledaren Sören Bondeson. Vi fick ”skrivläxa” till nästa tillfälle och jag hade med mig ett stycke text till varje gång, oftast skriven på helgen.

Lärde mig hantverket

Går kurs

Sen gick jag två fortsättningskurser till, provade mig fram, skrev kriminalhistorier och andra hittepåberättelser, lekte och lärde mig ett hantverk. Sakta formades min unika berättarröst och skrivstil och arton månader senare var jag mogen för att gå på Författarskolan, även den på kvällstid men mindre grupp och varannan vecka.

Vad har du för skrivstil? Svara i en kommentar

Det var på Författarskolan det blev på riktigt. Då hade jag ramen klar, visste hur jag skulle skriva min berättelse, hade hittat min personliga skrivstil. Och Författarskolan berättar jag om nästa gång!

Gästbloggare

© Snövit Janson

Läs också

Gästblogginläggen 5 skrivtips från Stephen King, Först nu vågar jag kalla mig författar och skrivtipset För att skriva måste du ha något att berätta.

Fler gästblogginlägg

Vad har du för skrivstil? är ett inlägg i gästbloggen.

One comment

  1. Jag gillar din bok, den står i min bokhylla, för mig är en bok bra när man kan läsa den en gång till:) Jag har nyss gått en skrivarkurs på folkhögskola, det var en AHA! jag går fler nästa sommar, men har inga ambitioner att bli författare, jag är nöjd att skriva bättre och skriva ner min farmors sagor till nästa generation.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×