Category: Gästblogg

Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade

DRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR – EN ÖVERLEVNADSBOK FÖR SENSITIVT BEGÅVADE

Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Är en bok om att vara både stark och skör. Författarna skriver utifrån egna erfarenheter och människor de haft att göra med i livet.

ATT VARA STARKSKÖR

Om du är sensitivt begåvad har du säkert fått höra att du är överkänslig. Att du överreagerar. Eller att du komplicerar saker i onödan.

”Vårt egna ord för det är att vara StarkSkör. Kanske vore det mer adekvat att säga Stark-men-extra-känslig-för-intryck-både-inifrån-och-utifrån – fast det blir så omständligt att säga”. (mer…)

Lilla smycket – en diamant på 127 sidor –bokbloggen

Lilla smycket – en diamant på 127 sidor

Lilla smycket – en diamant på 127 sidor är en kortroman av Patrick Modianos.

”Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa.”

Thérèse tycker att kvinnan liknar sin mamma och följer efter henne. Trots att mamman påstås ha dött i Marocko flera år tidigare. Med tiden blir hon alltmer övertygad om att det är hennes mor.

Vi får följa 18-åriga Thérèse färd i tunnelbanan. Längs gatorna i Paris. Sökandet efter mamman får smärtsamma minnen att komma upp till ytan. Minnena blandas med drömlika tankar som blir hennes ständiga följeslagare. (mer…)

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd. Christer Lundbergs Gräspojken liknar inte något annat jag läst. Och kan bäst beskrivas som omoralisk och älskvärd.

ALLT BÖRJAR MED EN SPÄD LJUSGRÖN STJÄLK

Med en mamma som schappat till Indien. En pappa som dricker för mycket. Och en lillebror som inte bryr sig om något annat än sin skateboard. Borde livet vara tillräckligt komplicerat för en 12-åring.

Lägg sedan till nymfparakiten Aslan som med nöd och näppe överlever en tvättomgång i diskmaskinen. Plantan Mariana som kräver ständig uppmärksamhet. Hanterandet av diverse suspekta figurer som inte låter Kalle vara ifred. Och flickvännen Petra som Kalle konstant försöker imponera på. Då kan vem som helst förstå att livet inte är helt enkelt.

Allt börjar med att en späd ljusgrön stjälk sticker upp ur krukan i pojkrummet. (mer…)

Humor som får hjärtat att smälta

Humor som får hjärtat att smälta

Humor som får hjärtat att smälta. Dålig karma av David Safier är en fasligt underhållande berättelse. Som kittlar både fantasin och samvetet.

Kim Lange stora ego och kändisskap står i fokus. Hela hennes liv kretsar kring egna framgångar. Familjen får stå tillbaka. Och ser andra sidan av myntet.  Är framgångarna värda priset hon får betala? Dyrköpta erfarenheter visar henne vägen. Till att bli en bättre människa.

Läsaren får följa Kims hiskeliga resa. En galen värld. Där du utan förvarning kan trilla av pinn. Bara för att återfödas som myra, hamster eller kanske tarmbakterie. Kim inser till slut att det inte är slumpen som avgör. Desperat försöker hon samla god karma. I hopp om att till slut återfödas som människa. Och återförenas med sin familj.

Dålig karma är en pärla med omåttligt stor fantasi och humor. Berättelsen är sanslöst underhållande. Samtidigt genomsyras den av en sensmoral som det inte går att ta miste på. (mer…)

Beckomberga – Ode till min familj – bokbloggen

Beckomberga – Ode till min familj

Beckomberga – Ode till min familj är en av de finaste böcker jag läst.

Med vackert språk och vemod fängslar Sara Stridsberg läsaren. Hon ger de som ofta ses som dårar en mänsklig röst och klär deras tankar i vanliga kläder. Som om de vore vem som helst, du eller jag. På ett okonstlat sätt tar hon udden av rädslan för de som inte passar in samhällets normer.

I centrum står Beckomberga sjukhus, som i mitten av 1900-talet var ett av Europas och Sveriges största mentalsjukhus, och Jackies komplicerade relation till pappan Jim.

Det ligger en rosaskimrande slöja över sjukhuset. En romantisering av en svunnen tid. Som om Beckomberga sjukhus tillhörde en storhetstid som borde skrivas in i historieböckerna, inte något fult att glömma bort. (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu