Hoppa till innehåll

5 skrivtips från Stephen King

5 skrivtips från Stephen King

5 skrivtips från Stephen King. Det finns en uppsjö av skrivhandböcker därute som försöker komma med tips på hur du kan utveckla ditt skrivande.

Vissa försöker sälja en idyll av författarlivet och försöker få läsaren att känna sig inspirerad och speciell. Medan andra konkretiserar skrivandet och försöker reflektera verkligheten. Stephen King är en av de senare som har en ganska hård ton, men soppar inget under mattan.

Att skriva: en hantverkares memoarer

Eftersom jag ser mig själv falla in i genre som skräckförfattare så tycker jag det är passande att dela med mig 5 skrivtips från Stephens King som är tagen ur hans skrivhandbok ”Att skriva: en hantverkares memoarer” som gav mig stor inspiration när jag skrev min novellsamling Andra sidan stigen.

5 skrivtips från Stephen King

1. Kill your darlings

”(döda dina älsklingar, döda dina älsklingar även när det krossar ditt narcissistiska författarhjärta, döda alltid dina älsklingar).”

Stephen King

Det må vara en mening som känns relativt uttjatad eftersom de flesta författare som talar om att skriva säger; ”kill your darlings.” Men det finns kanske ett skäl till varför så många säger att det är av otrolig vikt att kunna ta livet av det vi älskar mest. Kanske är det därför du just nu har fastnat i ditt skrivande för att det där kapitlet i romanen som var början till allt, eller den där konversationen som du skrev var så snitsig men får resten av historien att inte gå ihop. De har tjänat sitt syfte och det är dags att ta bort dem. De kanske är fragment som kan sparas och användas i en annan historia, men de hör inte hemma i den du skriver nu.

2. Efterforskning ska inte synas

Efterforskning

”Kom ihåg just betoningen på ”bakgrund” när du behöver läsa på områden du inte vet så mycket om men som är viktiga för din berättelse. Det är nämligen i bakgrunden som den sortens research hör hemma – så långt ner i bakgrunden och bakgrundsberättelsen som det bara går att placera den.”

Stephen King

Grundlig efterforskning är självklart något att eftersträva. Men när efterforskningen tar över berättelsen och börjar påminna om en universitetsuppsats om författarens kunskap är det dags att ta ett steg tillbaka. Ingen är intresserad att bli satta i en föreläsning mitt i en roman. ”Less is more” som man brukar säga. Ibland är det viktigare att låta läsaren få fylla i saker själv och dra egna slutsatser. För det är väll förhoppningsvis inte ett slutprov i slutet av boken som läsaren måste ta?

3. Distraktioner

Distraherad skribent

”Om det går att undvika bör du inte heller ha någon telefon till hands, och absolut ingen tv eller några tv-spel att leka med.”

Stephen King

Detta kan nog vara en av de svårare skrivtipsen att ta till sig då det verkar relativt simpelt. Förväntningarna att ständigt vara tillgängliga har blivit allt mer vanligt. Dessutom är det inte ovanligt att målet var att sätta sig ner och skriva, men plötsligt har flera timmar går och vi inser att vi spenderat allt tid med meningslöst surfande. Gör dig själv en tjänst. Dra ur modemet, stänga av mobilen och skriv!

4. Läs!

Läsa

”Har du inte tid att läsa så har du varken tid eller rätt utrustning för att kunna skriva heller.”

Stephen King

Detta är ganska självförklarande. Tid är ofta en ursäkt som jag ser runt om på olika forum där folk frågar hur de ska finna tid. Jag har själv skyllt på detta, men oftast är det en prioriteringsfråga. Alla är upptagna med familj, jobb och studier. Men om man inte kan ta tid för det man verkligen brinner för är det kanske dags att ställa sig frågan: ”Är det här verkligen något jag vill?”

5. Skriv för att bli lycklig

Lycklig

”Att skriva handlar inte om att tjäna pengar, att bli berömd eller att vara eftertraktad, att få ligga eller ens ett sätt att skaffa sig vänner. Det handlar slutligen och till sist om att fördjupa och berika läsarnas liv och även om att fördjupa och berika ditt eget. Det handlar om att komma upp, komma igång, komma över. Om att bli lycklig, eller hur? Att bli lycklig.”

Stephen King

Se ditt skrivande som din passion

Passion

Jag tror ett stort flertal av alla författare drömmer om att bli en massiv succéhistoria och kunna leva på sitt skrivande på heltid. En dröm som i och med digitaliseringen och självpublicering blivit svårare att göra sig hörd bland alla andra drömmare. Även om det självklart är en bonus om det skulle inträffa!  Så är sannolikheten inte stor … Men! Det är inte något som ska hindra en från att skriva! Skrivandet gör sig bäst när det kommer från djupet och en vilja slutföra sitt verk. Att försöka skriva kommersiellt enbart för att sälja böcker kommer inte locka några läsare. Se ditt skrivande som din passion och något som gör dig lycklig och som en identitet du försöker uppvisa för andra.

Läs mer än 5 skrivtips från Stephen King

Gästbloggare

Om du är intresserad av att läsa mer än de 5 skrivtips från Stephen King som jag tagit upp så hittar du hans skrivhandbok Att skriva: en hantverkares memoarer här. Och vill du läsa mer av mig så hittar du mer information på min Linkedin.

© Tobias Myrbakk

Läs också

Skrivtips skrivhandböcker, 9 tips hur du använder isbergstekniken, Vad triggar dig och vad har du för skrivstil? och Så gör jag.

Läs mer i gästbloggen

5 skrivtips från Stephen King är ett inlägg i gästbloggen.

2 kommentarer till “5 skrivtips från Stephen King”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×