Hoppa till innehåll

Först nu vågar jag kalla mig författare

    Först nu vågar jag kalla mig författare

    Först nu vågar jag kalla mig författare. När jag var 30 år bestämde jag mig. Jag sa till mig själv att innan jag fyller 40 år skulle jag på något sätt ge ut min första bok.

    Skrivandet hade funnits med mig hela livet och att få bli utgiven var min självklara dröm. Fyra år senare, när jag var 34 år, blev mitt första manus antaget på det lilla oberoende förlaget Bokstaven 18.

    Tre romaner

    Jag ska skydda dig mot livets fasor

    Det var början på ett givande samarbete. Idag har jag gett ut tre romaner på samma förlag och det är egentligen först nu som jag på allvar vågar kalla mig författare. Min senaste roman, Jag ska skydda dig mot livets fasor, kom ut nu i sommaren (2015).

    För- och nackdelar med litet förlag

    Att ge ut på ett litet förlag har både för- och nackdelar. Marknadsföringsbudgeten är av naturliga skäl inte så stor och det kräver kanske mer av mig som författare. Å andra sidan har jag möjlighet att vara med i hela processen och har mer att säga till om själv. Min senaste roman har jag exempelvis även varit med och gjort omslaget till, vilket var fantastiskt roligt.

    Anlitat lektör

    Textblad med minustecken

    Jag har anlitat en lektör till alla mina tre manus och det har varit till helt ovärderlig hjälp. Utlåtandena har fått mig att bli både förbannad och gråtfärdig – för det känns ju som att det är ens lilla bebis som blir kritiserad – trots att mycket som stått också varit positivt. Men det är ju av någon anledning alltid det negativa man tar till sig först. Tredje gången jag lämnade manuset ifrån mig var jag mer förberedd och kunde ta till mig kritiken på ett bättre sätt. Ofta kan ju lektören peka ut just de saker du kanske innerst inne haft på känn inte håller, men inte kunnat utkristallisera själv.

    Marknadsföring

    Nu är så äntligen tredje boken släppt och marknadsföringsarbetet har tagit vid. Jag har märkt att det verkligen gör skillnad att vara ute och prata om boken, både i bibliotek och bokaffärer, på mässor och bokevent och i alla andra olika sammanhang. Från att ha suttit ensam hemma vid datorn ska man nu visa upp sig för hela världen, vilket inte alls har känts lika självklart men som jag ändå börjat uppskatta.

    Kvinna med megafon

    Sakta har också planerna på nästa manus börjat snurra i huvudet. Jag har fått förmånen att få ett vistelsestipendium till Grekland av Sveriges Författarförbund och det blir ett perfekt tillfälle att börja strukturera upp nästa romanprojekt. Jag vill hitta en historia som går in i hjärtat på läsarna och som kan göra skillnad. Är det inte en helt fantastisk tanke? Att det jag eller du skriver verkligen kan få människor att känna, reflektera och förstå. Kanske är det just därför vi skriver.

    © Charlotte Ekbom

    Lampa i en pratbubbla

    Läs mer om Charlotte Ekbom och hennes senaste bok på: http://charlotteekbom.blogspot.se/.

    Läs också

    Recensionen Kära vänner, böckerna Revansch 2020, Revansch 2014, Revansch 2008, gästblogginläggen Vissa böcker är viktigare än andra och Vad triggar dig och vad har du för skrivstil?

    Mer i Gästbloggen

    Först nu vågar jag kalla mig författare är ett inlägg i Gästbloggen.

    2 kommentarer till “Först nu vågar jag kalla mig författare”

    1. Charlotte Ekbom

      roligt att du uppnått dina mål. Har själv hållit på några år nu och två gånger blivit refuserad av Bonniers och ett annat större förlag. Har sedan något år eget förlag där jag har gett ut två av mina böcker. Marknadsföring och försäljning blir dock jobbigt. Har en större roman liggande och två biografier som via BoD nu kommer att tryckas, marknadsföras och säljas som både pappersbok och e bok. Har genom åren kunnat lära mig att själv designa och utforma både inlaga och omslag. Intressant, roligt och pengasparande.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×