Hoppa till innehåll

Publicera på Amazon

Publicera på Amazon – del 1

Publicera på Amazon. Eftersom Amazon slår sig in på den svenska marknaden blir det än mer värdefullt att sälja sin bok genom denna bjässe. Därför ska jag beskriva hur enkelt det är att publicera och sälja sin bok via Amazon. I tre blogginlägg kommer jag beskriva hela processen – författande, publicering och marknadsföring – och ge dig mina bästa tips.

Professionell hjälp

Min bok The Essence of Fantasy Art by Stefan Loå författades, korrekturlästes, redigerades, gavs ett professionellt lektörsutlåtande, fick ett tjusigt omslag, samt publicerades alldeles nyligen som tryckt bok och e-bok för under 5.000 kr. Trots den låga prislappen fick jag professionell hjälp med alla moment, förutom författandet av det grundläggande manuset. Hur kan det komma sig? Läs vidare ska jag förklara.

Skriva boken

Skriva

Steg ett är givetvis att skriva boken och som besökare på SkrivarSidan utgår jag från att du redan har en god känsla för hur just din bok ska författas. Om du ska skriva om ett särskilt ämne där du är kunnig har jag bara två tips att komma med. Det ena är att du likt en laserstråle riktar in dig till en exakt målgrupp och det andra är att du skapar en tydlig struktur med rubriker och underrubriker för hela boken. Därefter går det mycket enklare och snabbare att skriva och marknadsföra boken.

Publicera boken

Steg två är att publicera boken. Med hjälp av dagens teknik kan varje person relativt enkelt publicera och sälja sin egen bok, snarare än att gå den sega och traditionella vägen, där några få manus efter lång väntan blir publicerade via ett förlag. (Notera även att ytterst få böcker säljer över 500 exemplar per år, vilket även det gör egenutgivning till ett intressant alternativ.)

Redigering och korrekturläsning

korrekturläsa

Förmodligen kommer du vilja att någon redigerar boken eller åtminstone ger den ett lektörsutlåtande utan att det kostar skjortan. Istället för att gå den gammaldags sega och dyra förlagsvägen kan du då vända dig till en sajt som fiverr.com, oDesk.com, eller motsvarande svensk version. Eftersom dessa sajter attraherar folk med låga inkomster och högt kunnande inom sitt specialområde pressas priserna rejält (dock med risken för att arbetet ibland har lägre kvalitet, så dubbelkolla resultatet noga). Sammantaget tog det omkring två veckor att få hela mitt manus redigerat och korrekturläst.

Skriv på eller översätt till engelska

För att vara mer exakt: Jag lät en engelskspråkig fantasyspecialist redigera manuset för cirka tusen kronor på fiverr.com, i och med att min bok är på engelska. Därefter lät jag en annan engelskspråkig person korrekturläsa manuset för några hundralappar (20.000 ord). Sen beställde jag ett lektörsutlåtande från skrivsidan.com (går antagligen även att beställa från skrivarsidan.nu).(Webbansvarig: skrivsidan.com har ingenting med skrivarsidan.nu att göra)

Lektörsutlåtande

Eftersom tjänsten utfördes i Sverige rusade priserna i höjden och jag betalade runt 2.000 kr för ett relativt enkelt utlåtande, som dessutom drog ut på tiden. Lustigt nog betalade jag även 300 kr till en arbetskollega som gav ett minst lika ambitiöst lektörsutlåtande. Det kändes hursomhelst bra att låta en oberoende part bedöma arbetet på saklig grund, eftersom ens bekanta gärna lovprisar manuset oavsett hur bra eller värdelöst det är.

Efter lektörsutlåtandena hade jag en tydlig bild av vad som behövdes justeras, därefter blev manuset åter korrekturläst för några hundralappar.

Tryckbar fil

En person på en internationell frilanssajt omvandlade manuset till ett snyggt bokformat i InDesign för några hundralappar. Därefter omvandlades det till en vanlig pdf-fil, anpassat till Amazon-format. Vid det här laget hade jag lagt ut drygt 3.500 kr på boken.

Bokomslag

Bokomslag

I Photoshop konstruerade jag ett bokomslag som baseras på ett av mina konstverk. Ett alternativ hade varit att köpa ett färdigkonstruerat bokomslag on-line – tex på selfpubbookcovers.com – för cirka femhundra kronor, eller be en specialist on-line ordna hela omslaget för ungefär samma pris.

Ber du en etablerad redigerare i Sverige att göra jobbet får du vanligtvis lägga ut åtskilliga tusenlappar på någonting så enkelt som att skapa ett högkvalitativt bokomslag. Onödigt!

Ytterligare ett alternativ hade varit att skapa omslaget direkt på Amazon createspace.

Läs också

Bokblogg

Gästblogginläggen Hur en bok förändrade världen och Marknadsför din bok on-line.

© Stefan Loå

Publicera på Amazon är ett gästblogginlägg.

11 kommentarer till “Publicera på Amazon”

 1. Fråga, på Amazons sida står att man ska lägga in en sida med copyrighten. Kan man hoppa över det steget för väntetiden i USA är 8 månader.

 2. Hej!
  Vilka bra inlägg! Jag är själv i processen att börja sälja mina böcker på Amazon med KDP och undrar om du vet mer om hur vinsten beskattas? Har förstått det som att man med ett EIN-nummer inte behöver skatta i USA utan bara i sverige ”som vanligt”, vet du om det stämmer? Och moms, är det något man behöver betala?
  Vänliga hälsningar,
  Nybörjaren

 3. En korrekturläsning för några hundralappar? Även om 20 000 ord inte är så mycket, låter det väldigt billigt. När jag letar runt springer priset upp betydligt högre än så. Även på mer tveksamma sidor som fiverr.com och oDesk.com. Om någon har ett mer handfast tips på billig korrekturläsning tas det gärna emot!

  Jag har använt fiverr flera gånger för andra gigs och min erfarenhet är att kvaliteten varierar alldeles för mycket. Det har varit ett rent lotteri och ibland bortkastade pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×