Hoppa till innehåll

Taina Adolfsson Fem frågor

Taina Adolfsson

Taina Adolfsson är en finlandsfödd författare och poet som skriver om psykisk ohälsa, utlandsadoptioner, självmord och alkoholism. Främst skriver hon om sexuella övergrepp på barn och vad de ger för följder för personer senare i livet.

1. När började du skriva och varför?

Finska flaggan

Jag började skriva på allvar när jag var i 60 års åldern. Gjorde lite anteckningar varje dag om mitt liv för att bearbeta mina trauman i skrift. Trauman som utlandsadopterad hos en familj, där myndigheterna hade placerat mig, när jag kom till Sverige som sexåring från Finland som ett krigsbarn 1949.

Tyvärr så började jag alldeles för sent med skrivandet, men bättre sent än aldrig sägs det ju.

2. Du har skrivit en självbiografi men du skriver också dikter, eller hur?

Poesi

Numera har jag också börjat att skriva ner dikter, men det har inte resulterat i någon utgivning än. Skriver också på ett nytt manus till en roman.

3. ”Påtvingat liv ”heter din bok. Vad handlar den om?

Påtvingat liv omslag

Mina anteckningar resulterade så småningom i självbiografin ”Påtvingat Liv”, som Bra Böcker gav ut 2011. Boken handlar om mitt liv i en adoptivfamilj där modern var högkyrklig och fadern direktör men tillika pedofil och alkoholiserad. Min adoptivmamma blundade för vad som hände med mig, när hennes man kröp ner i min säng.

Utåt sett var det fint, fast vad som sedan skedde i verkligheten bakom stängda dörrar var allt annat än fint, vilket jag berättar om i boken. Att lämna sitt land och hamna i en sådan destruktiv familj ska inte något barn behöva uppleva.

Två av mina bröder från Finland hade kommit några år tidigare än mig i krigstransporterna Båda två mådde psykiskt dåligt under sin livstid. Den ena gasade ihjäl sig vid 26 års ålder och andra brann inne i vår sommarstuga.

Vanvård

Jag skriver också i ”Påtvingat Liv” om Statens Vanvårdsutredning, där jag deltog men fick nej till skadestånd. Varför berättar jag om i boken.

Min självbiografi har använts vid många universitet här i Sverige till bland annat uppsatser och jag har intervjuades av Malou i TV4. Dessutom har jag medverkat i finsk Morgon TV i Helsingfors.

Tyvärr så lades Bra Böcker ner något år efter att min bok hade publicerats, så därför gav jag ut den på BoD, då jag inte ville att den helt skulle försvinna från marknaden.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

Jag finns på Facebook: https://www.facebook.com/taina.adolfsson

och Instagram: https://www.instagram.com/tainaadolfsson/

5. Till sist Taina Adolfsson, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

När det gäller mig själv så är mitt bästa skrivtips ilska och frustration. Då man inser, att man har blivit utsatt för orättvisa och faktiskt brott som i mitt fall barnhandel, så kan man inte vara tyst.

Skrivlusten kan i mitt fall också väckas av depression. Jag frågar mig varför jag är deprimerad och då sätter jag mig ner och skriver. Fast viljan att skriva kan också väckas till liv när solen skiner, om jag känner mig hyfsat pigg. En dikt kom till mig en sådan dag, och då kände jag mig glad.

Taina Adolfsson, bibliografi:

Påtvingat Liv, självbiografi, Bra böcker (lades ner 2000) och BoD (2020)

Du kan köpa Taina Adolfsson bok hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Louise Halvardsson, Sara Arneberg, Monika Thormann och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Taina Adolfsson är en författarintervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×