Hoppa till innehåll

Monika Thormann Fem frågor

Monika Thormann

Monika Thormann är författare, frilansjournalist och föreläsare. Hon gått på Poppius journalistskola, skrivit artiklar och reportage i Magasin Paddla, Arbetarbladet och tidningen Nära.

1. När började du skriva och varför?

Barnbok

Jag har skrivit dikter hela livet. På 90-talet gick jag en lyrikskrivarkurs för Tom Hedlund, men började skriva prosa i slutet på 1990-talet då min mamma hade passat min dotter Julia. Mamma hade berättat om sin barndom, en uppväxt på en båt i Berlin och när jag såg hur förtjust Julia var i den berättelsen började jag skriva.

Det resulterade i barnboken (för 6–8 åringar) ”Kristine!” som fick hederspris i Bonnier Carlsens barnbokstävling 2003.

2. Du skriver både prosa för vuxna och barn samt fakta. Vad anser du är den främsta fördelen och/eller nackdelen att hoppa mellan olika genrer?

Skriver

Jag skriver dikter (som jag publicerar på TikTok), barnböcker, noveller och romaner. Det är en fördel att ha flera projekt på gång. Om jag kör fast i ett kan jag jobba med ett annat. Till exempel har jag under vintern arbetat med uppföljaren till longingforlove,se. 

När jag under någon vecka fastnade och inte kom vidare satte jag mig och redigerade ”Operation skrämma Benny – Alex och Amy” en barnbok som kommer snart på Kikkuli förlag. Olika slags texter kräver olika slags insats och för mig är det utvecklande och inspirerande att skriva alla sorts texter. 

En seg dag skriver jag kanske en dikt och publicerar. En dag då jag har energi skriver jag i flera timmar på en roman. Språket, som ju ska vara enklare i en barnbok är en stor utmaning när man växlar mellan olika slags texter. Då får man läsa igenom texten, gärna högt och hitta rytmen i språket innan man fortsätter. 

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

longinforlove.se omslag

Min senaste roman heter longingforlove.se (Ordalaget bokförlag 2022). Den finns som e-bok, ljudbok och tryckt bok. Uppföljaren är klar och letar nytt förlag eftersom Ordalaget inte ska ge ut fler vuxenböcker. ”Kristine!” släpptes som e-bok 2023 på Saga Egmont.

Och snart kommer ”Operation skrämma Benny – Alex och Amy”, på Kikkuli förlag, en barnbok (9–12 år) om fotboll, mobbning, barnens rättigheter, vuxna som sviker, men också om kamratskap, kollo och en härlig sommar.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

Min blogg: www.blog.monikathormann.se

Facebook: https://www.facebook.com/monikathormannskriver

Instagram: https://www.instagram.com/monikathormann

TikTok: https://www.tiktok.com/@monikathormann

Linkedin: linkedin.com/in/monika-thormann-541b8414

5. Till sist Monika Thormann, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips för dig som vill bli författare är:

A. SKRIV något regelbundet (blogg, brev, dagbok) för att öva dig på att uttrycka dig i skrift och hitta din stil.

B. GÅ EN SKRIVARKURS ( Jag har gått kurser i privat regi, på Folkhögskolor och på Universitet. Det finns alltid något nytt att lära och man träffar skrivarkompisar.) Romanen longingforlove,se kom till på en skrivarkurs på Stensunds folkhögskola.

C. LÄS MASSOR AV BÖCKER 

Det finns inga genvägar…

Monika Thormann, bibliografi:

Kristine!, barnbok, Ordalag (2003)
Leva sin dröm, skrivhandbok, Hoi Förlag (2012)
longingforlove.se: En roman om kärlek och dejting mitt i livet, roman, Ordalag bokförlag (2022)

Du kan köpa Monika Thormanns bok hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Louise Halvardsson, Sara Arneberg, Taina Adolfsson och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Monika Thormann är en författarintervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×