Anna Voltaire Fem frågor

Anna Voltaire, är 52 år, läkare och mamma till 6 barn. Sedan 2017 kallar hon sig då och då författare.

1. När började du skriva och varför?

Kokbok

Jag fick 2012 ett kokbokskontrakt men den boken blev aldrig av, kanske vaknade skrivlusten där? Men med bloggen Voltaires vardag 2013 kom ett dagligt behov av att formulera mina tankar. Kanske det berodde på att jag var föräldraledig och stundtals kände mig lite ensam.

Jag blev utmattad en kort period 2015 och skrev då en fackbok om hur man blir frisk, sen på uppdrag en till om hur man håller sig frisk. Slutligen skrev jag i förtvivlan en bok om hur man kunde få andra att städa. Men, sen gav jag upp och kände att jag ville testa att skriva helt fritt. Det började med deckare, kanske för att min man då var mordutredare. 

Nu skriver jag på flera olika böcker samtidigt. Både för barn, feelgood, roman och deckare. Det är väldigt stimulerande och helst vill jag nog skriva filmmanus. Jag läser på och skriver lite samtidigt. Det är roligt att testa nya grejer.

2. Dina första böcker är fakta och den senaste en deckare. Vad tycker du är skillnaden på att skriva fakta och skönlitterärt? 

Fack- och skönlitteratur

Det är en enorm skillnad på fack- och skönlitteratur. När jag skriver fack så vet jag egentligen exakt vad som ska skrivas innan jag börjar. Skönlitteratur startar med en impuls, en idé om en story och boken tar form under arbetet och i samarbete med redaktören.

3. Vad heter din senast bok och vad handlar den om?

Anna Voltaires utgivna böcker
Anna Voltaires utgivna böcker

Min senaste bok, Mordet i Marseillan, är del ett i en serie. Amélie, en halvfransysk/svensk polis hamnar på kollisionskurs med hela livet och ”rymmer” till Medelhavsbyn Marseillan. En död svenska dyker upp i Canal du Midi. Amélie dras in i utredningen och får lite mer rätsida på livet. En feelgooddeckare har den beskrivits som.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

På Instagram kan följa mig på nära håll som författare på @voltaireskriver. Mer tankar kring allt mellan himmel och jord finns på bloggen Voltaires vardag. Jag har övergett bloggandet lite för det tar mer tid än Instagram fast egentligen gillar jag bloggen bättre, dessutom är jag usel på att ta bra bilder

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Vad gäller skrivtips, svårt… Alla har olika stil. För mig går det väldigt fort att få ihop en story men sen att redigera tycker jag är fruktansvärt tråkigt. Jag hata att läsa min egen text, jag blir sällan nöjd och behöver en sträng redaktör. Jag är måhända lite lat också och är oftast på väg in i nästa bok när jag ska redigera den innan. Luststyrd och impulsiv.

Tipset får bli: Go with the flow. Och lyssna på kritik. Oj, det blev två tips. Ni kan få ett tredje också, försök behålla din särart. Ibland tycker jag att man tvingas in i en mall som inte passar. Som tar bort det som är unikt för just dig och som kanske är den där extra kryddan som man behöver för att orka skriva?

Anna Voltaire, utgivning:

Böcker

Innan Väggen, en upplyftande bok om utmattning (fackbok om utmattningssyndrom), 2017 Saga Egmont
Hejdå stress!  en guide för återhämtare och berörda om hur man håller sig ifrån att återinsjukna och tips för arbetsgivare/anhöriga, 2019 Pug Förlag
Konsten att lära andra att städa, en konkret steg för stegbok för att lära sig städa och tips för hur man motiverar sina anhöriga att dela lika på arbetsbördan, 2021 Virens Förlag AB
Mordet i Marseillan, kriminalroman, 2022 Lava Förlag

Du kan beställa Annas böcker via hennes blogg eller förlagets hemsida samt nätbokhandlar som Bokus och Adlibris.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Erik Edsbagge Engström, Julia Mäkkylä, Caroline Twamley och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Anna Voltaire, Fem Frågor är en intervju.

One comment

  1. Tack för dina spännande svar på frågorna. Intressant ingång till skrivandet, dessutom utveckling från fackbok till skönlitterärt. Jag har laddat ner din deckar. Ska bli spännande att läsa.
    Prenumerar nu också på din blogg.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×