Hoppa till innehåll

Julia Mäkkylä Fem frågor

Julia Mäkkylä

Julia Mäkkylä är 28 år, logoped och författare, som kommer från Närpes i Finland. Hon har deltagit med noveller i olika antologier och debuterade i januari 2023 med en novellsamling. 

1. När och hur började du skriva?

Finlands flagga

När jag år 2017 var trött på att skriva min kandidatavhandling bestämde jag mig, av ren slump, för att delta i den finlandssvenska skrivartävlingen Arvid Mörne för att få en paus från de vetenskapliga formuleringarna. Det visade sig vara väldigt kul att skriva skönlitterärt. Jag insåg också att jag hade massor av karaktärer och meningar inom mig som bara hade väntat på att släppas ut. Att jag dessutom vann ett pris i tävlingen gav mig ännu mera lust till att fortsätta skriva.

Numera är skrivandet en viktig del av mitt liv och kan inte föreställa mig ett liv utan att skriva.

2. Du skriver noveller. Varför? Skriver du annat också?

Skriver noveller

Jag tror det jag gillar med novellformatet är att det ger mig möjlighet att skapa många olika karaktärer och således tackla världen ur många olika perspektiv. Hittills har det bara blivit noveller, men jag har också några romanidéer på lager.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Apelsinfågeln omslag

Novellsamlingen ”Apelsinfågeln” består av sex noveller om olika personer från en kuststad i Japan. Personerna befinner sig i olika åldrar och livsskeden. Men vad de alla har gemensamt är att de längtar efter något större. Vilket gör att de sätter sig i lite surrealistiska och tragikomiska situationer.

Novellerna berör teman som ensamhet, relationer, lust och ångest med en melankolisk men humoristisk ton. Karaktärerna förekommer också i varandras berättelser. Och titeln Apelsinfågeln är ett smeknamn för den charmerande Takamatsu Moeko som, på sitt eget vis, lyckas ha ett inflytande på de andras liv.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

På Instagram hittar ni mig @juliamaekkylae.

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Att göra skrivandet till en naturlig del av vardagen – att skaffa en skrivrutin även om det bara handlar om till exempel tio minuter om dagen.

Julia Mäkkylä, utgivning:

Böcker

Apelsinfågeln, 2023, Schildts Söderströms 

Julia medverkar i antologierna:
Över en fika kan allting hända (Ariton Förlag) 
Jag kommer hem till jul (Everlasting Publisher)
En yngre man: noveller (Joelgården Förlag)
Stora Dockantologin (Magic Frigren Förlag)
Revansch 2020 (SkrivarSidans Förlag)
Masken rämnar (Tistelblomma Förlag
Folktro (Miramir Förlag)
Karneval (Fuerte Förlag).

Du hittar Julias bok hos de vanligaste internetbokhandlarna och Schildts Söderströms.

© Iréne S Räisänen

Läs också E H Jonsson Fem Frågor, Tina Robertsson Fem frågor, Erik Edsbagge Engström Fem frågor, Anna-Karin Åldal Fem frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Julia Mäkkylä, Fem Frågor är en intervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×