Hoppa till innehåll

Gunvor Härenstam Fem frågor

Gunvor Härenstam

I Gunvor Härenstams huvud har det alltid utvecklats historier. Att få vara för sig själv och filosofera har ända från barndomen varit en del av henne. Livet har förstås under perioder trängt undan fritt flygande tankar. Hon har fyra barn och fyra barnbarn och arbetat som miljö- och hälsoskyddsinspektör och lärare i naturkunskap och samhällskunskap på Karlskoga folkhögskola. När barnen flyttat ut började Gunvor Härenstam ägna sig åt novellskrivande

1. Varför och när började du skriva?

Folkhögskola

På min arbetsplats på Karlskoga folkhögskola var övervägande delen av mina elever födda utomlands och även ofta nyanlända. Det kräver att man på ett språkligt plan förenklar sin kommunikation. Efter några år upplevde jag att jag själv tappade variationen i svenskan. Skrivandet blev en ventil där jag kunde uttrycka mig fritt, utan förenklingar. En stor draghjälp var de veckolånga skrivarkurser som jag fick som personalförmån. Min första novell började jag trevande skriva 2013. Den blev grunden till ”Hjärtat fick tala”.

2. Du har givit ut fyra böcker på olika förlag. Vad kan du säga är skillnad mellan dessa? För- och nackdelar?

Förlag

Mina första böcker, utgivna 2016, kom ut på Vulkan förlag. Jag har tyvärr mycket dålig erfarenhet av dem. Jag fick hålla hårt i processen för att den inte skulle avstanna, och när förlaget gjorde något efter påtryckning, blev det ofta grova fel, t.ex. när de blandade ihop mina två böcker, omslag från den ena och inlaga från den andra. Montering av omslag fick jag klara av själv med hjälp av instruktioner.

”Hitta hem ”gav jag ut på Type and Tell. Det fungerade bra. Jag fick efter redigeringshjälp, hemskickad min bok i fysisk form, för en sista granskning. Trots att jag behövde ändra en gång till genererade det ingen extra kostnad. 

”Ur sprucken jord” gav jag ut på Miramir förlag, där jag köpt tjänster som manusutveckling, korrekturläsning, tryckning m.m. Samarbetet har fungerat mycket bra. Förlaget har vid flertal tillfällen föreslagit och tillsammans med mig genomfört marknadsföring, trots att jag inte köpt något sådant paket. Fysiska böcker som skickats hem till mig för egen försäljning är utan kostnad för böckerna och även frakten är gratis. Miramir har ett samarbete med Whip Media.

3. Vad handlar ”Ur sprucken jord” om?

Ur sprucken jord omslag

Jagkaraktären Zara är en känslostyrd seismologstudent som bor i Patras i Grekland, där jordbävningar är vanliga. När hon får reda på att grannstaden drabbats av en stor jordbävning, ställer hon upp som volontär för att leta efter överlevande. Hon har sin vän och sitt ankare Ilona med sig och tillsammans ingår de i en grupp som får vara med att hitta både döda och levande. 

En dag får Zara syn på femåriga Nadja, som ensam släpar sig fram på gatan i betongdammet. Zara släpper allt och tar hand om flickan, till gruppens förtret. Trots att Zara försöker att hålla kontakten med Nadja, tappar de så småningom bort varandra. Men elva år senare står Nadja utanför Zaras dörr, sexton år och höggravid. Vi följer deras vidare öden i mötet med kärlekslösa och oförstående människor, men också dem som vill underlätta. 

I slutet av boken dyker en person upp som är mycket viktig för Nadja.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Jag har en författarsida på Facebook där de flesta inlägg är offentliga. Alla är såklart välkomna att följa.

Ni som vill veta mer om mig och mitt skrivande kan gå in på Miramir förlags hemsidaDär finns presentation, bild och intervju med mig. Leta i Författare efter Gunvor Härenstam.

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Se till att läsaren blir nyfiken på din text redan i de första meningarna. Läsaren bör ha fått en fråga i huvudet som väntar på svar. Håll sedan läsaren på halster.

Gunvor Härenstam, bibliografi:

En brokig skara människor (Vulkan förlag 2016)

En brokig skara människor, novellsamling (Vulkan förlag 2016)
Hjärtat fick tala, roman (Vulkan förlag 2016)
Hitta hem, roman (Type and Tell 2018)
Ur sprucken jord, roman (Miramir förlag 2022) 

Du kan köpa Gunvors böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Hans E Andersson, Jessica Lincke, Kukkamariia Valtola Sjöberg och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×