Mord.net

Mord.net thriller

Uppdaterad 8 maj 2023

Mord.net thriller av Dan Buthler och Dag Öhrlund, B Wahlström, bärs upp av en briljant intrig. Människor runt om i världen får via e-post erbjudandet om ”En slutgiltig lösning på ditt problem”.

Mailet innehåller en länk till mord.net där de kan göra en beställning på att få en person mördad. Betalningen består av att 50 000 dollar och att beställaren själv ska döda en människa. Mord byts mot mord och risken för att åka dit är minimal.

Genialt och spännande

Vem kan inte annat än tycka att det är både genialt och spännande. Dessutom är inledningen intressant och väcker lusten att läsa vidare. Det är fängslande att poliser från Sverige, Holland, USA, Italien och Ryssland träffas och hjälper varandra. Att de upptäcker att de alla har mängder med mordfall som påminner om varandra i sina egna länder. Förutom i ett av dem.

Mord radat på varandra

Silhuetter av kroppar

Tyvärr får vi inte följa utredningsarbetet i varje land eller överhuvudtaget. Istället får vi det ena mordet, livsödet, radat på varandra. Trots att det är relativt välskrivet blir det i längden tjatigt. Särskilt som mord.net innehåller drygt 400 sidor. Den hade vunnit mycket på att strykas ner till knappt 300 sidor. Och att vi fått följa mer av utredningsarbetet. Fast då hade det blivit en kriminalroman istället för en thriller.

Mord.net brister i gestaltningen

Är det då spännande? Ja, att läsa om brottslighet på Internet i sig och slutet. Tyvärr är gestaltningen är inte den bästa. ”Hon är tjugotvå år, mycket vacker och just nu oerhört uttråkad.” Fast i vilken thriller eller kriminalroman är den det.

Sammanfattning

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är mord.net mer intressant som påtryckning att ta brottsligheten på nätet på allvar än som thriller. Dan Buthler och Dag Öhrlund har utan tvekan startat en av vår tids viktigaste debatter.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Recensionerna Silvervägen, Störst av allt och Playground.

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


4 reaktioner på ”Mord.net thriller”

 1. Agnetha Lundberg

  Tack och lov, äntligen en svensk thriller, där poliserna inte duttar runt i nån liten småstad någonstans i Sverige, som inte har en massa personliga problem och halva boken egentligen är en relationsroman med en massa dialogklyschor man läst 100 ggr tidigare.

  Det här är en thriller, som tar tag i dig direkt och där du inte vill lägga ifrån dig boken, förrän du läst sista sidan.

  Bra gjort av två nykomlingar på den svenska thrillerhimlen, som jag tror vi behöver.

  Att skapa intrigen runt ett så högintressant ämne som internet är en lysande idé av författarna Dag Öhrlund och Dan Buthler. Det skapar ju inte bara en spännande och underhållande läsning. Det skapar också eftertanke vad den här tekniken kan åstadkomma. Funderingar som vi lite till mans kanske tagit allt för lätt på förut.

  Att man som en bonus i den högintressanta och spännande läsning får ett underbart språk och en trovärdighet, ger ju extra pluspoäng.

  Ser redan fram mot nästa bok från dessa två deckarherrar

  Kan bara ge ett gott råd.

  Läs Den!

 2. Fick låna Mord.net av en kompis, som hade sträckläst boken över helgen och tyckte det var bland det bästa i deckarväg han läst.

  Jag kan bara hålla med. Boken må vara lång, men det störs man inte av eftersom den håller ett genomgående högt tempo och turerna är många.

  Efter sista kapitlet (och ett oväntat slut, som inte ska avslöjas här), har jag blivit sugen på mer av Colt men fann att författarna inte givit ut någon fortsättning ÄNNU. Man kan bara hoppas att det kommer en så småningom.

 3. *skrattar*

  Din fråga, Iréne, är synnerligen gott ställd.
  Men inga svar får du tydligen…

  Jag brukar köpa deckarböcker till min man i julklapp.
  Själv gillar jag att se på ”Morden i Midsomer”.

  Ska jag då läsa den bok du skrivit om?
  Brottslighet på internet…mmm….det låter lockande och känns aktuellt.

  Men, eftersom jag litar på ditt goda omdöme, så tror jag att AdLibris härmed går miste om en beställning från mig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SkrivarSidan

Upptäck mer från SkrivarSidan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen