Hoppa till innehåll

Fallet Meursault av Kamel Daoud

Fallet Meursault av Kamel Daoud

Fallet Meursault av Kamel Daoud – en modern pendang. Albert CamusFrämlingen” (1942)  är en klassiker med en modern pendang är som fått en nyskriven uppföljare i Kamel Daouds roman.

Albert Camus bok är en klassiker inom den filosofiska riktningen existentialism som blev populär i Frankrike runt mitten av 1900-talet. Den hävdar att individen är fri i en till synes meningslös eller absurd värld.

Främlingen

Främlingen

Albert Camus bok ”Främlingen” utspelar sig i Algeriet som på den tiden var en fransk koloni. I boken får vi möta berättaren Meursault. Han berättar om sin likgiltighet inför sin mors död. Hon dog ensam efter att han placerat henne på ett vårdhem, eftersom han själv inte kunde ta hand om henne.

En het dag lämnar han ett hus vid stranden där han befinner sig med vänner. Där skjuter han mer eller mindre slumpmässigt ihjäl en man, som i boken bara kallas ”araben”. Och det är där Kamel Daouds bok inleds.

Frånvarande fäder

Pappa och två barn

Daouds huvudperson är bror till denne ”arab”. Han söker upprättelse för brodern, som han säger hette Moussa. I övrigt delar huvudpersonen Haroun i mycket öde med Meursault. Bindningen till modern, likgiltigheten, frånvarande fäder. Morden. Frånvaron av Gud, och av mening.

Ändå finns i Harouns liv skillnad i och med den döde brodern, Moussa. Brodern vars kropp aldrig hittades. Brodern, vars död Harouns mor aldrig slutar sörja. Haroun känner att han ständigt jämförs och aldrig kan leva upp till Moussas nivå. Är det detta som skapar likgiltigheten i hans liv?

Algeriets befrielsekrig

”Fallet Meursault” utspelar sig under och efter Algeriets befrielsekrig. Och den koloniala tonen i Camus bok är något Daouds huvudperson kraftfullt vänder sig mot. Camus var själv född i Algeriet men hade fransk bakgrund.

Mordet på den namnlöse ”araben” är inte det brott Meursault avrättas för. Nej det är för att han inte har sörjt sin mors död tillräckligt enligt samhället han lever i. Detta får Haroun i Kamel Daouds bok ”Fallet Meursault” reda på mer eller mindre av en slump, av en kvinna som söker upp honom.

Fallet Meursault är en läsvärd och tankeväckande bok

Bok

Kamel Daouds bok ställer frågor om hur vi ska kunna leva tillsammans. Om vi ska kunna existera vid sidan av varandra. Då måste vi erkänna de sår vi har tillfogat varandra genom historien och vara villiga att lyssna på andras perspektiv. Vi måste lära oss att se varandra som lika mycket värda och erkänna varandra som individer. Värda att ha ett namn och en historia.

Här blir ”Fallet Meaursault” nästan en motsats till Camus Främlingens extrema rotlöshet och individualism. Fallet Meursault är en mycket läsvärd och tankeväckande bok som jag varmt rekomenderar.

© Cathrin Monell

Läs också

Bokblogginläggen Hungrig bland orden, 45 – Morbus Addison och Exilförfattare i Oostende 1936.

Mer i bokbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×