Arvida Svenske (känd sedan tidigare här på SkrivarSidan som Arvid Svenske) är poet, författare och journalist.
1. Du är känd som poet, Arvida Svenske, Skriver du annat än dikter?
Det är antagligen dikterna jag är mest känd för. Sen blir en ju aldrig särskilt känd som poet (när du lever). Och du kan sällan livnära dig på det, förrän du dör. Det är då det smäller till i bästa fall. Döda poeter är som kärnavfall, de ligger kvar i marken och det tar hundratusentals år att bli av med dem.
Skämt åsido, jag tycker det är så himla roligt att få hålla på som poet, att skriva dikter, diskutera dikter, framföra poesi i alla sorters sammanhang. Och är väldigt glad att kunna ha det som en liten biflod till försörjningsströmmen nu också.
Det bor något mänskligt och stort i poesin, vi borde värna mer om den både som företeelse i samhället och tradition.
Hiphop och rap har alltid legat mig varmt om hjärtat och i tonåren gjorde jag raplåtar under namnet MC Shylock. Jag skriver även skönlitterärt (medverkar i en kommande antologi om världsskrivande via en kurs på Kristinehamns folkhögskola som leds av Moa Rosenberg på ett fantastiskt sätt). Är också i slutfasen av att sammanställa en roman tillsammans med min vän Simon Thorell.
Dessutom är jag också verksam som journalist och har skrivit och skriver om kultur, psykisk hälsa, feminism, transfrågor, rättvisefrågor och miljö i tidningar som Maia, Historiskan, Sveriges Natur och Bitidningen för att nämna några. Jag översätter också sånger, alla möjliga, från Ali Hassan Kuban till Bob Dylan och Leonard Cohen.
Försöker hela tiden utmana mig själv med att hitta nya stilar och sätt att uttrycka mig i skrift. Jag jobbar också som språklärare och får språkligt utlopp där.
2. När och hur började du skriva?
Mina föräldrar jobbade på ett tryckeri, min mormor var lärare, så från olika håll kom det signaler om att det är viktigt, roligt och lätt att lära sig läsa och skriva. När jag följde med mamma och pappa till jobbet kunde jag träffa en livs levande författare eller poet på Poesi på en dag så det kändes inte som att författare bara var något avlägset som fanns i de luftkonditionerade salongerna, på Babel på TV och i bokhyllan. Det gick att vara författare.
Jag hade nog med mig det när jag började skriva på riktigt, i fjärde och femte klass skrev jag mycket om monster och månfärder och olika fantasy-ripoffs på Tolkien. Sagan om kraften var en liten sak som jag fick tryckt (på mina föräldrars tryckeri), totalt bara mofflade på med orcher, alver och en prins som hette Sarian. I de klasser jag gick i kunde vi ibland få trycka antologier med varsin saga, tror till exempel att vi gjorde en i fjärde eller femte klass.
Sen var det väl i tonåren, när jag började skriva raptexter och dikter. Det var mest skrytrap, men också lite om samhället och hur förbannad jag var på orättvisor typ. Jag har nog skrivit mest på svenska genom åren, även om engelska alltid hängt med och ibland en droppe spanska. Som slutkläm på frågan, i tonåren blandade jag upp dikter och raptexter med journalistiska texter och skönlitterära berättelser, sen har skrivandet aldrig riktigt slutat.
3. Din senaste bok, Arvida Svenske, heter ”Karibisk vind, polynesisk storm”. Vad handlar den om?
Den är ett av mina coronaprojekt från början. Jag skrev den medan jag gick distanskursen Feminism och global rättvisa på Färnebo folkhögskola under ledning av Carmen Blanco Valer och Åsa Söderberg. Där fick jag lära mig mer om feminism och globala rättvisefrågor i andra delar av världen än Europa.
Allt var ju på distans, så det blev ett tryggt digitalt vardagsrum där vi deltagare tillsammans kunde bearbeta det vi fick lära oss blandat med personliga erfarenheter. Det var där jag först presenterade mig som Arvida och började min sociala transition till kvinna.
Så ”Karibisk vind, polynesisk storm” handlar dels om kolonialismen. Hur den verkat genom århundradena och verkar än idag. Den handlar också om min process av att stå i vårdkön i väntan på behandling av min könsdysfori, uppblandat med nya insikter om hur vad jag tänker på som ”mitt folk”, d.v.s. transpersoner eller personer som uttryckt sig könsöverskridande, levt genom århundradena.
Det har inte alltid varit svart och vitt, vilket jag vill visa på framsidan genom transfärgade färgklickar på ett gammalt svartvitt foto av apelsin-lastning på Tahiti från 1800-talet. Själva titeln Karibisk vind kommer delvis från Bob Dylans Carribean wind, och polynesisk storm är en tanke om att varma vindar (som samtidigt kyler ner eftersom vi är mitt i en historisk upphettning av jorden) kommer att komma någon annanstans ifrån än Europa, till exempel Polynesien.
Jag blandar också in konceptet Världsvinden, som jag först hörde om i en låt av Houman Sebghati, en tanke om att vi är förenade av en och samma vind världen över.
Jag inspireras också av Édouard Glissant och hans bok Indiorna : en dikt om den nakna nattens erövrare samt Wyclef Jean, Peter Tosh, Kafka, Barbro Hörberg, Leonard Cohen, Saga Becker, Freire, Konstantin Kafavis, Sverre Holmsens Sjungande korall och Bengt Danielssons böcker om Rangiroa.
Jag inspirerades också av alla vackra namn på öar som finns i Stilla Havet och Karibien, samt ett antal dokumentärer från Tahiti, Hawaii och Samoa samt alla föregångare i feministisk och antirasistisk kamp: Audrey Lorde, Kaipo Lindsey, Lili Elbe, Christine Jorgensen, Caroline Cossey, Marsha P. Johnson, Sojourner Truth, Frances Thompson, Aleksa Lundberg och tusentals fler som gått före (inte minst personer som levt som fakaleiti, fa’afafine, akava’ine, moe aikine och māhū i Polynesien).
Det är många namn, men viktiga namn, hoppas att alla får stå med i den här texten. ”Karibisk vind, polynesisk storm” är delvis terapi, delvis ren ilska, delvis pur skaparglädje men också förhoppningsvis folkbildning. Om alla som läser känner till i alla fall de här namnen och den här delen av världshistorien, kanske alla kan dra sitt strå till stacken och använda sina slutledningsförmågor för att göra världen bättre.
4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?
Man kan köpa boken av mig genom att mejla på arvid.svenske@gmail.com, Swisha 200 kr till 1233169182. Jag har även en FB-sida, och har ambitionen att försöka konstruera en hemsida inom loppet av 2023. https://www.facebook.com/profile.php?id=100092459993992 är länken till min FB-sida.
5. Till sist, Arvida Svenske, vad är ditt bästa skrivtips?
Läs, läs, läs. Skriv, skriv, skriv. Det låter enkelt, men det är en kombination av de här båda företeelserna som skapar en lust och ett skapardriv. Som att andas in, andas ut blir det till slut (för mig i alla fall). Försök att använda lite tid varje dag (om du inte har mer) till några minuters nedsättande av något på pränt. Något nytt ord du hört, något du tänkt på, förflugna tankar. Börja smått, kanske med en liten dikt. Sen, läs och låt din fantasi få vingar.
Om du inte vet var du ska börja, ta en jordglob och snurra kartan. Bestäm dig för ett land, ett tillfälligt ”favoritland”. Låt säga Kirgizistan. Gå till biblioteket eller online och boka ett par böcker (både faktaböcker, poesi och skönlitterära) om och från det landet, läs dom och se om du blir nyfiken på mer. Blir du det, läs mer. Skriv ner de tankar du får.
Sen, när du läst om Kirgizistan kanske du blir intresserad av grannländerna. Hur ser det ut i Tadzjikistan, Uzbekistan, Kazakstan? Rör dig vidare. Skaffa nya ”favoritländer” och rör dig över kartan, nu kanske du landar i Slovenien, sen Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kosovo, Albanien.
Sök ny kunskap, problematisera. Plocka ut det som är vackert, skört, fint, fult eller brutalt och skriv ned det. Blanda allt med det du redan vet och försök se var det blir sanna och äkta uttryck av det. Skriv om ditt liv, om andras. Och så: lev. Gör allt roligt och vackert, och försök att ibland göra det utan baktanken att det till slut blir stoff. Även om allt är, eller kan bli, stoff. Alla har tankar och liv som är värda att skriva om.
Arvida Svenske, utgivning i urval:
Böcker av Arvida/Arvid Svenske
Festivalminnen 09’, reportage, 2009
Söndagssecondhand, poesi, 2010 http://www.bokus.com/bok/9789179107383/sondags-secondhand/
Festivalminnen 10’, reportage, 2011
Signalfel, poesi, 2011 http://www.bokus.com/bok/9789179107420/signalfel/
Dunkel, novellsamling, 2012 http://www.bokus.com/bok/9789179107444/dunkel-12-markliga-noveller/
Bländad av livet, poesi, 2013 http://www.bokus.com/bok/9789179107475/blandad-av-livet-dikter-fran-indien-och-nepal/
Endast för medlemmar av bostadsrättsföreningen, poesi, 2014
Kungsörnen ryttlar, roman, 2015
Hill of shattered porcelain, poesi, 2018 (utgiven i ett exemplar)
Karibisk vind, polynesisk storm, poesi, 2023
Medverkan i antologier
Poesi på en dag (2006-2015)
181 dikter till Tranströmer (2011)
Poesi 10.0 (2013)
Revansch (2014)
När ni andra sover (2016)
Grimm Darker (2017)
Queera historier från Malmö (2021)
On the way… to?- Kvinnojouren i Jämtlands län (2022)
Tid- en novellantologi (ljudbok) (2023)
https://ekstromgaray.se/portfolio/tid-en-novellantologi/
Noveller
Jag är lite rädd för dig, Opulens, 2022, https://www.opulens.se/prosa-poesi/littestraden-jag-ar-lite-radd-for-dig/
Krönikor i urval
Det osynliga mellanförskapet, Fempers Nyheter, 2022
Squid game och språket, Fempers Nyheter, 2021, https://fempers.se/2021/2021-10-19/squid-game-och-spraket/
Till försvar för: pigan Lina i Lönneberga, Tidningen Vi, 2020, https://vi.se/artikel/sN29KvVB-aryDl6Bm-b44c4
Jag har alltid drömt om att få vara en hjälte, ETC Nyhetsmagasin, 2020
Det lilla våldet, ETC Nyhetsmagasin, 2020
Game of Thrones och hederskulturen, Feministiskt perspektiv, 2020, https://feministisktperspektiv.se/2019/05/21/game-thrones-och-hederskulturen/
Hemsidor
Intervjuer för Författares Bokmaskin: http://bokmaskinen.se/intervjuer/
Dikter på poeter.se: http://www.poeter.se/Medlem?author_id=39616
Dikter på skrivarsidan.se: https://skrivarsidan.nu/?s=arvid+svenske&searchsubmit=
Bokrecensioner på alba.nu: http://www.alba.nu/sok?search=arvid+svenske
Populär poesi: https://www.popularpoesi.se/digitala-popular-poesi/dikter/nummer-41/arvid-svenske/
Du kan köpa böcker som är utgivna under namnet Arvid Svenske i de vanliga internetbokhandlarna som Adlibris.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Läs gärna Liv Wentzel Fem frågor, Marian Lilltheir Fem frågor, Lisa Gidlöf Fem frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.