Hoppa till innehåll

Lisa Gidlöf Fem frågor

Lisa Gidlöf

Lisa Gidlöf, född 1985, skriver mestadels poesi och prosalyrik, men också noveller ibland. Hon arbetar till vardags som bibliotekarie och tidigare även som journalist. Foto: Jasmin Gasi.

1. När och hur började du skriva?

Jag började skriva lite i gymnasiet. Det var i samband med att jag började läsa poesi som jag minns det. Jag upptäckte Åsa Ericsdotters prosalyrik och Lukas Moodyssons poesi, vilket fick mig att förstå att man kunde leka med språket. Det var inspirerande. Sen fortsatte det med att jag skrev poesi och även noveller i början av 20-årsåldern.

Penna och papper

En lärare i svenska på universitetet tipsade mig om att skicka in en novell till en novelltävling i Uppsalatidningen. Jag vann den tävlingen vilket var väldigt uppmuntrande. När jag några år senare gick på Ölands folkhögskolas skrivarlinje tog skrivandet fart ännu mer. 

2. Varför skriver du just poesi? Skriver du annat än dikter?

Poesi är ett sätt att uttrycka något som jag inte kan uttrycka på annat sätt än genom just poesin, tror jag. Att skapa en viss stämning, att nå in till undermedvetna processer, att konkretisera känslor, sinnesförnimmelser och inre världar. Jag upplever att det som är osynligt, dolt och mystiskt kan kommas åt genom poesin.

Flödesskrivning använder jag för att nå till det mer undermedvetna och se vad som kommer fram. Jag upplever inte att jag riktigt förstår varför jag skriver vissa saker, det är ofta mystiskt även för mig själv.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Intill haren, inuti haren omslag

Min senaste bok heter ”Intill haren, inuti haren” och består av två diktsviter. För mig handlar boken om att närma sig sin djuriska sida som har med närvaro och andlighet att göra, en längtan till en gemenskap med naturen och att fly från det civiliserade. Men där finns också en hotfullhet kring att tappa sin kontroll, sina gränser mot omvärlden och därmed riskera att gå in i något vansinnigt.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Jag har ett Instagramkonto som mestadels handlar om mitt skrivande och läsande: @lisa_gidlof 

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips är att flödesskriva. Att skriva ganska fort och inte tänka på vad man skriver, inte gå in och redigera, bara låta det som vill ut komma ut. Att först senare, när man skrivit ur sig det man kunnat få fram, se på texten med ett mer kritiskt öga. För mig har detta skrivande gjort att jag kommit åt undermedvetna processer och bilder, vilket gör att texten blir mystisk och gåtfull även för mig själv. Då blir det också spännande att fortsätta utforska och utveckla texten. 

Jag flödesskriver på dator och även på dokument i mobilen en hel del, eftersom jag sällan har tid att sätta mig med datorn numera. Familjeliv och jobb kräver sitt. 

Lisa Gidlöf, utgivning i urval:

Böcker

Böcker
Flickan , prosalyrisk berättelse, Vendels förlag (2018) 
Intill haren, inuti haren, dikter, Vendels förlag (2022) 

Antologier
Blå blixt – Ingen rök utan mareld, Brombergs debutantantologi (2017)

Noveller
Faktum Novell 2022

Du kan köpa böcker Lisas böcker hos Vendels förlag och de vanliga bokhandlarna som Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs gärna Maria Grudemo El Hayek Fem frågor, Liv Wentzel Fem frågor, Marian Lilltheir Fem frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×