Hoppa till innehåll

Marian Lilltheir Fem frågor

Marian Lilltheir

Marian Lilltheir är är socionom och har en fil.kand. examen i psykologi. Som skrivande person är hon målmedveten och fokuserad. I sina manus har Marian oftast en början, en mitt och ett slut när hon börjar samt de största vändpunkterna klara för sig. För övrigt skriver hon det som kommer. Och lär känna sina karaktärer djupare efter hand. I början finns bara en bild, de viktigaste personegenskaperna och huvudkaraktärernas mål, vart de vill nå. 

1. När och hur började du skriva?

Jag började skriva på allvar för cirka 6 år sedan. Började med en 10 veckors digital sommarkurs. Har därefter gått skrivkurser både terminskurser på folkhögskola samt digitala kurser

2. Du skriver relationsromaner. Varför?

Att jag skriver relationsromaner handlar mest om att det ligger mig varmast om hjärtat. Vi formas och utvecklas i relationer och ingår i flera olika under vårt liv. Vilket jag tycker är spännande. 

3. Din debutbok heter ”Maja och Björn – möts igen”. Vad handlar den om?

Maja och Björn - möts igen omslag

Min debutroman handlar om en man och en kvinna i medelåldern som inledningsvis stöter på varandra efter att de för flera år sedan hade en kortare kärleksrelation. Vi får följa deras vardagliga liv, med tankar, förhoppningar, rädslor och längtan efter kärlek. 

Efter min debutbok Maja och Björn-möts igen har jag skrivit en fristående uppföljare samt en relationsroman om en vårdnadskonflikt som är skickade till olika förlag. Nu skriver jag på en relationsroman som utspelar sig på en ö i skärgården. 

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Man kan följa mig på Instagram: marian_lilltheir_författare och på Facebook: https://www.facebook.com/marian.lilltheir.författare

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Bästa skrivtips är att helt enkelt bara sätta sig ner och skriva utan att känna några begränsningar eller tvivel. Redigera kan man göra sedan.

Flödesskriva är underskattat. Jag tror inte på att vänta på inspiration, den kommer när man börjar skriva. För mig passar det bäst att skriva på morgonen och förmiddagen, och sedan läsa igenom på eftermiddagen om jag har en hel skrivdag.

Ett annat tips är att göra anteckningar i ett block eller dokument lite kort om vad varje kapitel handlar om. Det kan vara bra att gå tillbaka till om man inte skriver varje dag och för att lättare kunna hitta viktiga scener och vändpunkter.

Marian Lilltheir, utgivning:

Böcker

Böcker
Maja och Björn-möts igen , prosalyrisk berättelse, Ekström & Garay (2021) 

Du kan köpa Marians bok hos förlaget Ekström & Garay och de vanliga bokhandlarna som Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Charlotte Ekbom Fem frågor, Maria Grudemo El Hayek Fem frågor, Liv Wentzel Fem frågor och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×