Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 3 om Egenutgivning. Om du bestämmer dig för att själv ge ut din bok har du full kontroll över allt. Allt som rör innehåll, utformningen av boken, utseendet, marknadsföringen och försäljningen.
Köp in det du inte kan själv
Du behöver köpa tjänster till det du inte kan själv. Mitt tips är att du vänder dig till proffs. Annars kan din bok bli en av många som det lyser egenutgivning om. Gör boken det kanske den aldrig når sina läsare.
Se upp för skojare
Det svåra är att veta vilka tjänster du bör köpa. Därför ska du läsa på ordentligt för att få tillräcklig kunskap om var du ska vända dig. Dessutom finns det många som enbart är ute efter dina pengar. Det gäller att läsa det finstilta ordentligt.
Publit
Ett par populära tjänster är Publit, Book-On Demand (numera Nomen förlag) och Vulkan. Jag har använt alla tre och de två första är OK. Den tredje har jag haft stora problem med både när det gäller kvalité på tryckningen och uteblivna leveranser. Tidigare använde jag Lulu.com som har bra kvalité och låga priser. Dessutom levererar de vad de ska och när de lovat. Numera är det Publit som gäller för mina och SkrivarSidans böcker.
Hos flera av de tjänster jag räknat upp kan du få hjälp med att skapa inlaga, omslag, ISBN-nr (alltid gratis) och uppläggning på Bokinfo. Alla fyra har också egna butiker där de säljer din bok.
Traditionellt tryckeri
Du kan också använda dig av ett traditionellt tryckeri. Jag gjorde det när jag gav ut Hora, Dåre och Martyr. På så sätt kan du får ner kostnaderna rejält på slutpriset till kunden. Du måste vara beredd på att trycka upp en större upplaga för att ner priset per bok.
På plussidan:
+Du har full kontroll.
+Det kan gå fort att få ut en aktuell bok.
+Du behöver inte dela eventuell vinst.
+På gott och ont så blir boken så som du själv vill.
På minussidan:
-Du tar hela risken.
-Höga tryckkostnader som ger höga slutpriser till kunden om du inte vänder dig till ett traditionellt trycker.
-Du måste köpa in tjänster för att få hjälp till allt som du inte kan själv.
-Du måste skaffa kunskaper för att kunna köpa in rätt tjänster.
-Du får göra all marknadsföring själv vilket är det som kräver mest kunskap och tid.
-Du sköter själv försäljningen till butiker och kunder.
-Du måste själv uppmärksamma media på din bok.
-Nästa inga egenutgivna böcker blir recenserade.
-Många tror fortfarande att egenutgivna böcker refuserats av traditionella förlag.
-Anses som oseriöst men den attityden börjar långsamt förändras.
Sammanfattning:
Egenutgivning kräver mycket kunskap och pengar. Du satsar själv men behöver också ta in hjälp, tar en stor risk och det går sällan ihop ekonomiskt. Fast är du beredd att lägga ner ett stort arbete på marknadsföring och att åka Sverige runt för att sälja din bok kan det gå med vinst.
Fler delar i min granskning
SkrivarSidan behöver ditt stöd
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP
© Iréne S Räisänen
Läs också
Krönikan Debatten om hybridförlag är viktig och skrivtipset Se upp för oseriösa bokförlag.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
Del 3 Egenutgivning är ett skrivtips.
Precis, det är på gott å ont när man ger ut själv. Instämmer i allt du säger även om jag inte använt mig av ex Vulkan utan vände mig direkt till trykeriet. Det i sin tur blev att kostnaden hölls nere per bok.
Du har helt rätt. Jag har gjort som du med en av mina böcker och då sjönk priset ordentligt. Jag har uppdaterat inlägget med den informationen.