Hoppa till innehåll

Våga skriva dåligt och skriva bra

Våga skriva dåligt och skriva bra

Våga skriva dåligt och skriva bra. Mycket av svårigheten med att komma igång att skriva eller ha en skrivblockering handlar om prestationsångest. Att det som kommer ner på pappret eller in i datorn ska vara perfekt från början. Och att du redigerar medan du skriver första utkastet, råskissen.

Stäng av din inre redigerar

Det är lättare sagt än gjort att stänga av den inre redigeraren. Den som tycker det ska vara si eller så, att det blir fel och dåligt. När du lyckas frigöra dig, vilket oftast händer när du blir verkligt engagerad i det du skriver, då glömmer du bort att granska det du skriver. I de stunderna brukar de bästa texterna komma till.

Våga skriva dåligt för att skriva bra, skrivövning:

En bra övning för att stänga av granskaren är att skriva utan att läsa vad du skrivit medan du skriver. Det kallas flödesskrivning. Titta bara till höger och framåt och inte till vänster eller bakåt. Skriv ner allt som far genom ditt huvud utan tanke på ordning, språk, grammatik eller stavning. Tillåt dig att skriva dåligt för att kunna skriva bra. Skriv en sida i ditt ordbehandlingsprogram eller i 15-30 minuter.

Du kan behöva göra om övningen flera gånger under en dag eller vecka innan du får fatt i ditt inre flöde och redigeraren stängs av. Låt texten ligga till sig minst ett dygn innan du läser det med redigerarens ögon.

Råskiss och redigering

Text med röda markeringar och en penna

Skrivandet innehåller dessa två processer, första utkastet d.v.s. råskissen och redigeringen. De är helt olika och bör så vara. Att både söka sitt inre flöda och granska det som kommer ut går inte ihop. Nej, krocken kan skapa olust istället för lust till skrivandet vilket i sin tur kan ge upphov till den fruktade blockeringen.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Våga skriva dåligt och läs skrivtipset Bli kvitt skrivkrampen.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Våga skriva dåligt och skriva bra är ett skrivtips plus övning.

8 kommentarer till “Våga skriva dåligt och skriva bra”

  1. Att bara sätta sig och skriva är det bästa. Många går och väntar och väntar och då händer det ingenting. Bättre att skriva något dåligt och gå tillbaka och redigera än att inte skriva alls. När man väl sätter sig ner kommer det så mycket tankar och idéer automatiskt och man kommer på massor. Så sätt igång datorn och ladda med en kopp kaffe och börja smattra…

    1. när jag skriver oftas fel meningen eller glömmar text , har du något annat tips till mig hur kan jag bli bättre skriva grammtik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×