Hoppa till innehåll

Skriva humor är roligt

skriva humor är roligt

Skriva humor är roligt är ett skrivtips till dig som vill använda din komiska ådra i det du skriver. Har du svårt för humor kan du troligen också lära dig ett och annat som du har nytta av.

Vad som är roligt skiljer sig mellan oss människor. En del gillar ironi, andra slapstick och de flesta gillar att känna igen sig. Ja, humor är en smaksak, trots det bör du kom ihåg att använde det du tycker är roligt i ditt skrivande. Om inte finns det en risk att du tappar sugen eller inte får till det.

Humor som avslappning

Klassiska författare använder ofta humor mellan dramatiska händelser. På så sätt kan läsaren slappna av mellan de spännande partierna. Att få till den kurvan är särskilt viktigt i spänningslitteratur.

Vad är inte roligt?

Kaktus

Innan jag går vidare vill jag att du funderar på vad du inte tycker är roligt. Själv tycker jag inte om:

 • Förlöjligande och hån mot någons utseende, härkomst, utseende, kön, sexualitet och liknande. 
 • Ordvitsar.
 • Förolämpningar.
 • Upprepningar av samma skämt om och om igen.
Tips

Tips: Se till så din humor inte är förutsägbar. Överraska dina läsare.

Igenkänning är humorns nyckel

Vad är det som får de flesta av oss att skratta och tycka något är roligt? Vi känner igen oss eller kan sätta oss in i hur vi själva skulle uppleva en viss situation. Finns det något roligare än vardagliga pinsamheter. Sådant som händer varje dag, som skulle kunna hända mig eller dig.

Det här är roligt:

Lista
 • Förväntningar som inte infrias.
 • Reflektioner över vardagliga sake.
 • Desperation.
 • Besatthet.
 • Utflippning.
 • Nya infallsvinklar.
 • Kontraster.
 • Udda namn.
 • Och igenkänning.

Banka inte in det som är roligt

Övertydlighet kan lätt få läsaren att känna sig dum. Att du inte litar på att hen ska fatta. Undvik därför att banka in dina skämt. Låt gärna läsaren själv fylla i och hitta den komiska poängen. Även om skriva humor är roligt bör du inte överdriva.

Humorn i din vertygslåda

Verktygslåda

Ironi, missförstånd och igenkänning är tre av massor med verktyg du har att ta till för att din text ska bli rolig. Dela gärna med dig av fler i en kommentar här under. Skriva humor är roligt så se till att du har det, roligt menar jag.

Skriva humor är roligt, lästips:

Lampa i en pratbubbla

Arto Passelina, Jonas Jonasson och Caitlyn Moran.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Skriva kåseri och gör övningarna Skriv humoristiskt om jultomten, Skriv ett kåseri om värme, Skriv kåseri som din dator, Kontraster blir humor, Skriv ett kåseri om misstag och Skriv ett pandemikåseri.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriva humor är roligt är ett skrivtips.

2 kommentarer till “Skriva humor är roligt”

 1. Jag har aldrig haft en poesiuppläsning utan att publiken har skrattat. Jag har därför även provat att läsa upp mina dikter på standup-kvällar och det har även fungerat. Här är några av de haiku som jag alltså har bevis på att de är roliga (för kan en dikt vara rolig om ingen annan tycker det?);

  höstkväll
  myggen i Kivik
  suger musten ur mig

  decembermorgon
  liv i luckan
  reklamerad chokladkalender

  raggmunk
  utanför klostret
  med munkavel

 2. Tack för att du delar med dig, Birk! 🙂 Dina haiku fick mig att le.

  Själv brukar jag mest bli förvånad över att få skratt vid mina uppläsningar. Det är inget jag strävar men desto roligare när det händer. Det är väl i mötet med andra som humor uppstår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×