Hoppa till innehåll

Läs dina dikter högt

  Läs dina dikter högt

  Läs dina dikter högt är ett av mina främsta och vanligaste råd när det gäller att skriva dikt. Varför? Jo, du hör rytmen, var den stannar upp och vad som låter falskt. Tycker du det är svårt att höra dig till vad som behöver ändras så blir det bättre ju mer du övar. För det här gehöret är något de flesta kan öva upp.

  Tips 1, läs långsamt:

  Tips

  Läs dina dikter högt och tänk på att läsa långsamt och överdriva pauseringen för att du ska höra rytmen. När du känner att din dikt är klar kan du låta någon annan läsa den högst för dig. Jag har märkt att det ofta kan hjälpa mig att höra vad som behövs ändras. 

  Tips 2 , mobilen och datorn:

  Det finns enkla och gratis appar i din mobil och dator som du kan använda för att spela in dig själv. Har du en iPhone räcker det med Röstmemon. Sök på röstinspelare så hittar du säkert en app som fungerar. Detsamma gäller i din dator.

  Läs dina dikter högt, skrivövning:

  Skriv en orimmad dikt med tre verser och tre rader i varje. Det ska inte vara enhaiku. Läs den först långsamt högt för dig själv. Redigera det som behövs. Läs den högt igen och redigera till dikten känns färdig. Låt den ligga till sig minst tre veckor och läs dikten igen. Fortsätt att läsa högt och redigera till du blir nöjd.

  Dela med dig

  Dela

  Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Glöm inte att själv kommentera valfri text. Jag ger respons på kommentarer i mån av tid.

  © Iréne S Räisänen

  Gör också övningarna

  Händer på tangentbord

  Skrivövningar för dig som diktar och min skrivhandbok SkrivarSidans diktskola.

  Fler skrivövningar

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Läs dina dikter högt är en skrivövning med skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×