Läs dina dikter högt är ett av mina främsta och vanligaste råd när det gäller att skriva dikt. Varför? Jo, du hör rytmen, var den stannar upp och vad som låter falskt. Tycker du det är svårt att höra dig till vad som behöver ändras så blir det bättre ju mer du övar. För det här gehöret är något de flesta kan öva upp.
Innehåll
Tips 1, läs långsamt:
Läs dina dikter högt och tänk på att läsa långsamt och överdriva pauseringen för att du ska höra rytmen. När du känner att din dikt är klar kan du låta någon annan läsa den högst för dig. Jag har märkt att det ofta kan hjälpa mig att höra vad som behövs ändras.
Tips 2 , mobilen och datorn:
Det finns enkla och gratis appar i din mobil och dator som du kan använda för att spela in dig själv. Har du en iPhone räcker det med Röstmemon. Sök på röstinspelare så hittar du säkert en app som fungerar. Detsamma gäller i din dator.
Läs dina dikter högt, skrivövning:
Skriv en orimmad dikt med tre verser och tre rader i varje. Det ska inte vara enhaiku. Läs den först långsamt högt för dig själv. Redigera det som behövs. Läs den högt igen och redigera till dikten känns färdig. Låt den ligga till sig minst tre veckor och läs dikten igen. Fortsätt att läsa högt och redigera till du blir nöjd.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Glöm inte att själv kommentera valfri text. Jag ger respons på kommentarer i mån av tid.
© Iréne S Räisänen
SkrivarSidan behöver ditt stöd
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP
Gör också övningarna
Skrivövningar för dig som diktar och läs min skrivhandbok SkrivarSidans diktskola.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.