Läs dina dikter högt

Läs dina dikter högt

Uppdaterad 21 augusti 2022

Läs dina dikter högt är ett av mina främsta och vanligaste råd när det gäller att skriva dikt. Varför? Jo, du hör rytmen, var den stannar upp och vad som låter falskt. Tycker du det är svårt att höra dig till vad som behöver ändras så blir det bättre ju mer du övar. För det här gehöret är något de flesta kan öva upp.

LÄS LÅNGSAMT

Tänk på att läsa långsamt och överdriva pauseringen för att du ska höra rytmen. När du känner att din dikt är klar kan du låta någon annan läsa den högst för dig. Jag har märkt att det ofta kan hjälpa mig att höra vad som behövs ändras. 

MOBILEN OCH DATORN

Det finns enkla och gratis appar i din mobil och dator som du kan använda för att spela in dig själv. Har du en iPhone räcker det med Röstmemon. Sök på röstinspelare så hittar du säkert en app som fungerar. Detsamma gäller i din dator.

Läs dina dikter högt, skrivövning:

Skriv en orimmad dikt med tre verser och tre rader i varje. Det ska inte vara haiku. Läs den först långsamt högt för dig själv. Redigera det som behövs. Läs den högt igen och redigera till dikten känns färdig. Låt den ligga till sig minst tre veckor och läs dikten igen. Fortsätt att läsa högt och redigera till du blir nöjd.

Dela med dig

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Glöm inte att själv kommentera valfri text. Jag ger respons på kommentarer i mån av tid.

© Iréne S Räisänen

Läs också Skrivövningar för dig som diktar och min skrivhandbok SkrivarSidans diktskola.

Fler skrivövningar

Läs dina dikter högt är ett skrivtips med en övning.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen