Novellkurs för nybörjare

Novellkurs för nybörjare

Uppdaterad 22 september 2022

Novellkurs för nybörjare på distans startar den 7 februari 2023, anmälan tidigast 2 januari och senast 31/1. Obs! Kurserna fylls snabbt, först till kvarn gäller!

För 23:a året i rad kan du lära dig skriva kortnoveller via e-post i min novellkurs. Du får åtta kursbrev med teori, övningar och instuderingsfrågor. När du gjort dina övningar skickar du in dem till mig. Jag går igenom dem, ger synpunkter och eventuella förslag till ändringar. OBS! Du behöver ha ett ordbehandlingsprogram som tex Word, Page, Libre Office, OpenOffice osv.

Handledare

Handledare är jag Iréne Svensson Räisänen, författare. Jag har mångårig erfarenhet som ledare av skrivarkurser, bland annat inom Studiefrämjandet.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Kursledare

Drivit skrivarkurser sedan 1999. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Diplom

Vid avslutad kurs får du ett diplom som bevis på att du deltagit.

Kursavgiften

Kursavgiften är 2 000 (inklusive allt). OBS! Du kommer att få en faktura med e-posten via Frilans Finans. Kursen håller på ca 12 månader.

OBS! Du måste vara minst 18 år för att delta och anmälan är bindande.

ANMÄLAN: 

Du kan anmäla dig här från och med den 2 januari 2023.

Innehåll i Novellkurs för nybörjare:

1. Kortnovellens grunder

2. Planering, synopsis och att samla fakta

3. Konflikten, temat, känslor och kritik

4. Personteckning och gestaltning

5. Miljögestaltning

6. Skriva dialog

7. Tidsformer (tempus) och berättarperspektiv

8. Hur kan jag bli publicerad?

Vad några deltagare tycker om Nybörjarkurs i att skriva noveller:

”Jag har uppskattat de utförliga kursbreven och de varierade övningarna. Konstruktiv kritik har knuffat mig i rätt riktning och varit mycket uppskattad. Det har varit flera aha-upplevelser och jag har lärt mig väldigt mycket. Sedan har jag faktiskt skrivit en novell och påbörjat ett par till. Jag känner mig inspirerad att fortsätta, säger Carin.”

”Den här skrivkursen är bra att komma igång på, man tvingas sätta igång. Man måste tillåta sig att skriva dåligt, fortsätta även om man känner att början inte är bra. Tro på att det kanske kommer något bättre senare.” säger Gun.”

”Genom kursen kom jag på hur jag gör när jag skriver och när jag förstod det kunde jag lära mig att göra det på rätt sätt.” säger Janne.”

”Kursen fick mig att inse att jag faktiskt kan skriva!” säger Lena.”

”Jag lärde mig en hel del. Så pass mycket att jag blev bland de 4-10 pristagarna i Allers novelltävling! Kul eller hur. Mycket tack vare av allt jag lärde mig på din kurs Irene, säger Ann-Charlotte.”

© Iréne S Räisänen

Fler kurser

7 reaktioner på ”Novellkurs för nybörjare”

 1. Eva Hellström

  Åh, jag vill ju så gärna, men det är så mycket annat också. Bara så du vet. Jag vill.

 2. Jag går novellskrivarkursen nu och det är mycket som har klarnat i min hjärna inför mitt kommande skrivande, både vad det gäller noveller, min bok och att skriva för scenen. Jag kan varmt rekommendera kursen. Man hinner om man vill!
  Kolla gärna in min blogg, jag bloggar om kultur, teater och mitt skrivande. Har just nu en tävling på bloggen.
  http://www.piaw.se

  Pia Widlund

 3. Carl-åke däcker

  Hej,
  Jag anmälde mig till kursen den 18:e juli och swishade kursavgiften samma dag. Jag har inte fått något välkomstbrev eller annan information fast kursen skulle börjat denna vecka (8/8). Jag är tacksam för återkoppling.
  Jag är pensionerad Bergsingenjör som arbetat med forskningsarbete i 40 år och skrivit mängder med tekniska rapporter, föredrag och artiklar samt varit medförfattare till två tekniska böcker. Jag tycker nu att det vore roligt att prova på att för egen del skriva något skönlitterärt och tror då att novellformen passar mig bäst då jag har sett och upplevt mycket som vore värt att återge.

  Vänliga hälsningar, Carl-Åke

  1. Hej Carl-Åke!

   Vad tråkigt att du inte fått kursbrevet som jag skickade dig den 8 augusti som utlovat. Eftersom du inte fått någon återkoppling alls kan jag antingen ha fått fel e-postadress eller så har de hamnat i spamfiltret hos dig. Jag har skickat kursbrevet igen. Om du inte har fått det, maila till info@skrivarsidan.nu.

   Med vänliga hälsningar
   Iréne

 4. Hejsan, jag undrar om övningarna måste vara färdiga till ett visst datum eller om man kann lämna in dem när som helst. Jag jobbar som översättare och har ibland jättemycket att göra och ibland lite.

  Med vänliga hälsningar
  Angelica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top