Hoppa till innehåll

Skriv en liknelse för hösten

  Skriv en liknelse för hösten

  Skriv en liknelse för hösten är en skrivövning där du får träna på att använda dig av en jämförelse, retorisk liknelse, mellan två begrepp. I motsats till metaforen innehåller liknelse jämförelseord.

  Vad är en liknelse?

  En liknelse är en retorisk stilfigur där du jämför två saker för att hjälpa läsaren eller lyssnaren att förstå eller föreställa sig din idé eller koncept. Liknelser använder vanligtvis ordet ”som”, ”liksom” eller ”såsom” för att etablera likheten mellan två olika saker. Du kan använda den för att förstärka eller förtydliga en poäng, ge en levande bild eller göra en abstrakt idé mer begriplig eller inbjudande.

  Hjärta med en pil i

  Till exempel, ”Hennes ord var som giftiga pilar som skar genom mitt hjärta”, där författaren använder liknelsen för att beskriva hur smärtsamma och stickande någon annans ord kändes. Liknelser är vanligt förekommande i litteratur, poesi och retorik, och de hjälper till att skapa en mer levande och fängslande text.

  Skriv en liknelse för hösten, övning:

  Använd max 15 ord i din liknelse för hösten.

  Dela med dig

  Dela

  Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Ur SkrivarSidans diktskola Metaforer och liknelser del 1 i SkrivarSidans diktskola och gör övningen Skriv en metafordikt.

  Fler skrivövningar

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Skriv en liknelse för hösten är en övning.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  6 kommentarer till “Skriv en liknelse för hösten”

  SkrivarSidan
  ×