Första meningen i din text

Första meningen i din text

Uppdaterad 25 februari 2023

Första meningen i din text har du säkert hört och läst hur viktig den är. Att du med den antingen fångar eller tappar dina läsare. Lugn, vill jag allra först säga.

Det hänger knappast på en rad i en hel text eller ett manus om hela din text ska bli läst eller inte. Jag hoppas mina och dina läsare har mer tålamod än så. Tyvärr har denna myt, som jag anser att det är, gjort att många som börjar skriva aldrig kommit längre än att de filar och filar på denna inledande mening.

Du är inte en av dem, eller hur?

Första meningen i din text, övning:

Skriv din första mening i den text du ska skriva. Högst 66 tecken inklusive mellanslag eller 18 ord. Lägg in den i en kommentar till det här inlägget.

Skriva om inledningen

När du nu skrivet ner den i en kommentar till den här texten skriver du in den i ditt nya dokument. Efter du gjort det glömmer du den och fortsätter skriva resten av din text.

När du kommit till slutet och börjar redigera händer det inte allt för sällan att du måste skriva om inledningen. Det är en av orsakerna till att du inte ska lägga ner för mycket tid och arbeta på den första meningen.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Titta också på Skrivövningar för nybörjare, Skrivtips och övningar för nybörjare, läs 3 sätt att skriva en inledning och se videon 3 sätt att inleda din berättelse.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Första meningen i din text är en skrivövning.

12 reaktioner på ”Första meningen i din text”

 1. Första meningen i det manus jag håller på med nu är: ”Jag körde in i Uppsala i en lånad pickup.”

  Eftersom jag råkade på en första mening häromdagen som jag undrade väldigt över så kommer den här:

  ”Trappan i valnöt ekar av röster från matsalen, otydliga, surrande, påträngande.”

  Den är tagen från Det kommer alltid en ny himmel av Lori Nelson Spielman. Jag funderar över varför det är viktigt att ange att trappan är i valnöt och kan verkligen en trappa eka av röster från matsalen? Så här är första meningen betydelsefull, eftersom jag hakar upp mig på den och faktiskt ger den mig inte lust att fortsätta. Men annars håller jag med dig, första meningen är sällan avgörande.

  1. Din första mening väcker frågor som lockar till läsning.

   ”Trappan i valnöt..:” kan säga något om klasstillhörighet. En trappa kan eka, i varje fall i mina poetöron, men knappast från matsalen. Eller?

   1. Ja det har du rätt i, om trappan i valnöt.

    Jo håller med om att steg eller röster kan eka från trappan men inte i någon slags ljudvåg som härstammar från matsalen. Författaren borde kanske ha formulerat om meningen till något om att hen ”hörde röster som ekade ända från matsalen”. Inte blanda in trappen :-).

 2. MARIUS ALKHATIB

  Ok, jag ska berätta. Men på ett villkor; att du åtminstone Försöker komma på mig när jag ljuger.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SkrivarSidan

Upptäck mer från SkrivarSidan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen