När inget är som vanligt

När inget är som vanligt

Uppdaterad 8 april 2022

När inget är som vanligt är en krönika om en ovanlig höst som ligger framför dig och mig. Ofta avviker sommaren från min vanliga vardagslunken. När augusti går mot sitt slut, och hösten väntar bakom hörnet, brukare det mesta återgå till det normala. Inte den här hösten.

Pandemin påverkar alla och nästan allt

När corona slog till i mars insåg jag genast allvaret. Eftersom jag tillhör en riskgrupp satte jag mig i frivillig karantän och trodde att den skulle vara till sommaren. Men nej, jag håller mig fortfarande isolerad. Handlar mat och medicin på nätet, åker inte kommunalt och umgås enbart digitalt med andra människor än min fru. Jag tror att du och många som läser det här känner igen sig i det.

Hösten och vintern kommer att bli lång

Jag, och troligen du, väntar på det vaccin som måste komma och låta tillvaron bli densamma som innan pandemin. Vänta ett tag! Vill jag verkligen att allt ska återgå till det normala? Att alla ska kunna flyga och besöka länder och människor som de vill? Nej, absolut inte. Efter att covit19 härjat klart väntar klimatkrisen. Den är lika viktig och borde också få dagliga presskonferenser och uppdateringar av antalet döda. För människor dör av det förändrade klimatet, har gjort det länge och kommer fortsätta att göra det.

Isolering kommer troligen att kännas än mer när mörkret och kylan kommer. Själv så kommer jag att försöka skriva mig genom det som jag alltid brukar.

Tips: Skriv om hur pandemin påverkar din vardag. Gå på djupet och väj inte undan för det smärtsamma. Låt skrivandet bli din vän genom vad som väntar dig framöver.

Hur mitt skrivande påverkas

Jag skriver ofta av mig tankar och känslor i kortdikter som haiku, senryu och tanka. Så också när det gäller de kriser vi lever i. Om du följer min blogg eller mig på Instagram har du sett hur jag skriver om coronapandemin och klimatet.

I övrigt så har jag fått mer tid för mitt skrivande när vardagens larm tystnat. Jag hoppas du också har möjlighet att sätta av mer tid för ditt skrivande.

När inget är som vanligt kan du ändå skriva

Skrivandet har hjälpt mig igenom en del dalar i känsloläget från mars till nu. För det är jobbigt att hålla humöret uppe och inte sjunka ner i depression när inget är som det brukar vara. Ändå har jag inte påverkats särskilt mycket på det personliga planet. Ingen av mina närmaste har dött eller blivit allvarligt sjuka i covit19. Bekanta har gått bort men ingen av mina vänner. Ännu.

Rutiner är viktiga i kriser, har jag lärt mig. Regelbundna skrivstunder kan lindra känslan av isolering och meningslöshet. Att skriva, om så bara för dig själv, kan ge dig nya perspektiv och insikter. Det går också bra att låta andra läsa digitalt om du känner för det.

Tips: Bli medlem i SkrivarSidans Facebookgrupp så får du skrivutmaningar, teman och övningar. Du kan ge och få synpunkter texterna.

Två nya diktsamlingar

Tiden jag fått över nu under pandemin har jag använt till att sammanställa två diktsamlingar av mina tidigare och nya dikter. Den första kommer den 25 september och heter ” Jag ber inte om ursäkt”. Efter den kommer samlingen ”I skuggan av sanningen” som ännu inte har något datum för lansering. Uppdatering: Båda diktsamlingarna finns att köpa hos det vanligaste bokhandlarna.

Så möter jag den väntande ovanliga hösten och vintern. Hur gör du?

Uppdaterat:

Nu, april 2022, är pandemin inte över men klassas inte längre i Sverige som en samhällsfarlig sjukdom. En fjärde spruta mot corona ska ges till alla över 65 och många, som vet vad de talar om, anser att vi kan få en ny våg av viruset i höst. Dessutom är det krig i Ukraina, Europa. Inget känns längre som vanligt.

© Iréne S Räisänen

Läs också Skriv dig ur ensamheten.
Fler krönikor 

När inget är som vanligt ÄR EN KRÖNIKA.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen